A mohácsi Mcs Vágóhíd Kft.-t a kormány a közigazgatási hatósági ügyek intézésében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánítja - az erről szóló rendelet tervezete kedden a kormány honlapján jelent meg.

Az 1,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű Mcs Vágóhíd Kft. két tulajdonosa a Pick Szeged Zrt., valamint a Home 2000 Kft. Az előbbit a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., míg az utóbbit Nagy György tulajdonolja. Az Mcs Vágóhíd Kft.-t is Nagy György képviseli, ő a cégjegyzésre jogosult személy.

Óriási lesz a vágóhíd

A rendelet tervezete általános építésügyi hatóságként a Mohácsi Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalát, míg másodfokú építésügyi hatóságként a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát jelöli ki. A tervezet a kiemelt jelentőségű ügy koordinációjára a Baranya Megyei Kormányhivatalt, mint vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

A projekt 13-15 milliárd forintos zöldmezős beruházást jelent, a tervek szerint már 2016-tól működne, 600-700 főt foglalkoztatna, teljes kapacitáskihasználtság mellett 1,8-1,9 millió állatot dolgoznának fel. (A KSH tavaly év végi adatai szerint a magyarországi sertésállomány 2,94 millió darabot számlált.)

Régi motorosok

A Wallis-alapító Nagy György a szabadpiaci gázimport legnyereségesebb közvetítője, a MET Magyarország Energiakereskedelmi Zrt. egyik részvényese mögött is felbukkan a Figyelő korábbi összeállítása szerint. Csak e társaságból mintegy 5 milliárd forint osztalékot kapott 2013-ban, de több, komoly nyereséget hozó érdekeltsége is van, köztük a kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Café-csoport, az OTP Banknak és a Magyar Postának informatikai szolgáltatást nyújtó Jet-Sol Kft., vagy az egykoron Kedves Ferenc és Wáberer György üzletemberekkel közösen megvett csepeli szabad kikötő.

A lap arról is írt, hogy Nagy és Csányi között sokféle üzleti viszony alakult ki az évek során: bizonyos cégekben tulajdonostársak, máshol megrendelő-szállító viszony van köztük. Csányival korábban tulajdonostársak voltak az időközben eladott MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Zrt.-ben, de a bólyi mezőgazdasági társaságban is töltött be posztot. Megrendelő-szállító viszonyban pedig olyan cégek esetén voltak, amelyekben Nagy valamilyen érdekeltsége az OTP-csoportnak dolgozik. Ilyen a Café-csoport, vagy a Jet-Sol.