Könnyen lehet, hogy szabálytalanul engedélyezte az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kormánypárti többsége bő két hete a Honvédelmi Minisztériumnak (HM), hogy közbeszerzés nélkül folytathasson le egy beszerzést - értesült a Magyar Nemzet. Ráadásul szállító repülőgépek vásárlásáról van szó.

Az MSZP-s Harangozó Tamás egyik írásbeli kérdéséből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a HM még azt sem jelölte meg a mentesítési kérelemben, mekkora értékben vásárolna gépeket, és kitől. Így lényegében biankó csekket kapott a tárca a bizottságtól. Ahogy az ilyen kérdéseknél megszokott, ez a téma is a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen került a bizottság elé még november 29-én. Csak annyit lehetett tudni, hogy a HM mentesítést kér az úgynevezett védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alól. Az erről szóló nyilvános bizottsági határozat sem említ semmi konkrétumot, mindössze azt lehet abban olvasni, hogy a bizottság az érintett törvényt kizáró előzetes döntést hozott.

A Magyar Nemzetnek repülőgépipari források is megerősítették, hogy három, az AN-26-osok felváltását célzó harcászati gép mellett három nagyobb, alapvetően személyek szállítására alkalmas sugárhajtású gépet, valamint két kisebb, kifejezetten kormányzati vezetők szállítására szolgáló gépet (úgynevezett business jetet) is be kívánnak szerezni. Mivel a rendelkezésre álló anyagi eszközök korlátozottak, használt gépekről lehet csak szó, és forrásaink azt sem tartották kizártnak, hogy az ügyleteket nem hivatalosan már nyélbe is ütötték, most már csak az elfogadható kommunikációs közeg megteremtésén fáradoznak. A kormány már döntött arról, hogy a honvédség kap pénzt a beszerzésre, de azt nem árulták el, hogy mennyit.