Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
"Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük" - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján. 

A kijelentés valóságos pánikot okozott a devizapiacon, az euró ára a beszéd után 273,7 forintról 280,4 forintig drágult. Eközben a régió összes devizája erősödött. Minden bizonnyal a Fidesz elnök-helyettesének kijelentései állnak annak hátterében is, hogy a BÉT-en - ellentétben a világ tőzsdéivel - zuhantak az árfolyamok.

Rendkívül veszélyes a jelenlegi helyzetben ilyen kijelentéseket tenni - nyilatkozta a Bloombergnek Nigel Rendell az RCB Capital feltörekvő piacokért felelős stratégája, aki úgy látja a magyar gazdaság közel sincs olyan vészjósló helyzetben, mint a görög.

Minden bizonnyal a Kósa kijelentései miatt támadt minipánikot igyekezett csökkenteni Orbán Viktor, amikor Brüsszelben csütörtökön arról nyilatkozott, hogy a kormány folytatja a költségvetési hiány csökkentést. A deficit rossz, az egyensúly jó - mondta a miniszterelnök. Első feladatunk a transzparencia helyreállítása, s folytatjuk a költségvetési hiány elleni küzdelmet, amit kontrol alatt is tartunk. Orbán kijelentette, csökkentik az államadósságot és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy növeljék Magyarország versenyképességét.

Orbán José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után azt is kijelentette, hogy napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk, és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére.

Barroso a találkozó után azonban hangsúlyozta, hogy az új magyar kormánynak fel kell gyorsítania a fiskális konszolidációt ahelyett, hogy az EU-tól a hiánycél emelését kéri.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan.

ING: a csődtől messze vagyunk, de mozgástér sincs

Kósának a magyar gazdaság helyzetére tett éles kritikája meglehetősen meglepő volt annak ellenére, hogy a Fidesz már az év folyamán folyamatosan hangsúlyozta, hogy a gazdaságpolitikájuk mozgásterét csak azután tudják meghatározni, hogy a magyar gazdaság valós helyzetét feltárták - írta Német Dávid, az ING makroelemzője egy csütörtöki elemzésében.

A megállapítások ugyanis teljesen szembe mennek a korábbi hivatalos álláspontokkal: az MNB a legutóbbi inflációs jelentésében figyelmeztetett a magasabb hiány kockázataira figyelmeztetett, amelyben 2010-re 4,3 százalékot is valószínűnek tarottak. A magyar jegybank véleménye egyébként egybe cseng az EU és az IMF, valamint a leköszönő kormány véleményével is. A piaci konszenzus ennél valamivel magasabb ugyan, de azok is 5-6 százalékos GDP arányos hiánnyal számolnak - az állami vállalatok konszolidációjának mértékétől függően.


Az ING elemzője kiemeli ugyanakkor, hogy bár a pénzintézet elemzői is többször figyelmeztettek a költségvetési kockázatokra és arra, hogy a 3,8 százalékos hiánycél nem tartható, valamint arra is, hogy a Fidesz adócsökkentési ígéretére és a leköszönő kormány által 2011-re elfogadott adócsökkentésekre nem látnak fedezetet kiadáscsökkentés nélkül.

Az ING tovbábbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a hiány akár 5 százalékos is lehet idén, jövőre pedig 4 százalék körül alakulhat, de ez messze nem azt jelenti, hogy Magyarország a csőd szélén állna. Ez csak annyit jelent, hogy az országnak nincs mozgástere a Fidesz kampányában is elhangzott ígéretekre (radikális adócsökkentés, lakásépítési támogatás, devizahitelesek megmentése stb.) - hangsúlyozza Németh.

Ugyanakkor az ING makroelemzője azt is érdekesnek tartja, hogy a Fideszt meglepte az önkormányzatok finanszírozási problémája, miközben helyi testülek vezetőinek többsége a  párt képviselőinek soraiból kerültek ki az lemúlt 4 évben.


A fő kérdés ennek fényében Németh szerint az, hogy a pártnak csak rossz a kommunikációja vagy tényleg fogalmuk sincs arról, hogy mit kell tenni. Az előző esetben ez jelentheti azt, hogy valóban szigorú fiskális politikát akarnak folytatni és ezzel próbálnak meghátrálni az ígéreteiktől, vagyis az irányt tudják, csak a lakosságnak és a szakértőknek illetve a külföldnek szánt kommunikációt nem tudják szétválasztani egymástól. A második esetben viszont az ellentmondásos üzenetekből arra lehet következtetni, hogy bizonytalanok a gazdaságpolitikában és rosszul látják a jelenlegi helyzetet, rá kell jönniük hogy a szigorú gazdasági és fiskális politika szükségszerű.