Az elsődleges nemzeti érdek a biztonságos energiaellátás a legkisebb költség elvének érvényesítésével, azonban ennek a feltételnek a zöld energiaforrások ma még nem mindig képesek megfelelni - közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a Napi Gazdaság által szervezett Átalakuló energiapiac - Lehet-e az energiaszektor a gazdasági növekedés motorja? című konferencián. A megújulók a következő 20 évben csak kiegészítő szerepet vihetnek, ezért továbbra is fontos az atomenergia és a földgáz felhasználásának fejlesztése - tette hozzá.

Ennek érdekében a következő két évben a teljes szabályozói környezetet átláthatóbbá kell alakítani az energiagazdaságban - mondta. A magánberuházásokra továbbra is számítunk, de a jelenleginél erősebb állami, önkormányzati szerepválallásra van szükség - fogalmazott az államtitkár.

A kát-rendszer várhatóan 2012 végéig marad fönn, ez idő alatt pedig új zöld- és kapcsolt bizonyítvány rendszert alakítana ki a szaktárca. Az energiahivatalt és annak szabályozói szerepét meg kell erősíteni kissé eltávolítva a minisztériumtól - természetesen a lakossági költségek továbbra is kiemelt kezelést kapnak - mondta az államtitkár.

Társasházaknak kötelező napkollektor?

Innovációs, technológiai fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a hazai zöld gazdaság megerősödjön; el kellene kerülni, hogy a nyugatról érkező technológiai transzfer révén valósuljon meg a javulás, így ugyanis hazai viszonyok között kevésbé érvényesülhet a folyamat kedvező, például új munkahelyek létrejöttében megmutatkozó hatásai - mondta. Ezért a gazdaságélénkítés alapja kerül az energiastratégia alá.

Az államtitkár elmondása szerint a szaktárca a napenergia felhasználás szabályozása terén is jogszabályi változásokat tervez, így valószínűleg a társasházak esetében kötelezővé teszik a napkollektorok használatát a melegvízigény kielégítése érdekében.

A várható konkrét változások között említette az államtitkár, hogy a megújuló forrásból termelt villamos energia és hő átvételét diverzifikálni kell.

Kérdésre válaszolva Bencsik János elmondta, nincs olyan konkrét terv, amely szerint azon energiaszolgáltatókkal, amelyekkel nem tud megállapodni az állam, államosítás lenne a megoldás, de mindenképpen biztosítani kell az egyetemes szolgáltatást.

A Mátrai Erőmű leállított fejlesztése és a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán feltett kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, amíg viszonylag kedvező árú, biztonságú külső források vannak, addig nem kellene erőltetni  a hazai ásványvagyon kitermelését és hasznosítását, azonban ha a későbbiekben rendelkezésre áll a megfelelő tisztaszén technológia, változhat a helyzet.