Kötelező lehet a napkollektor

A napenergia felhasználás szabályozása terén jogszabályi változások várhatóak, valószínűleg a társasházak esetében kötelezővé teszik a napkollektorok használatát - mondta el Bencsik János a Napi Gazdaság energiakonferenciáján. A kapcsolt erőművi termelés támogatására pedig új zöld- és kapcsolt bizonyítvány rendszert alakítana ki a szaktárca.
Major András, 2010. december 1. szerda, 12:30

Az elsődleges nemzeti érdek a biztonságos energiaellátás a legkisebb költség elvének érvényesítésével, azonban ennek a feltételnek a zöld energiaforrások ma még nem mindig képesek megfelelni - közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a Napi Gazdaság által szervezett Átalakuló energiapiac - Lehet-e az energiaszektor a gazdasági növekedés motorja? című konferencián. A megújulók a következő 20 évben csak kiegészítő szerepet vihetnek, ezért továbbra is fontos az atomenergia és a földgáz felhasználásának fejlesztése - tette hozzá.

Ennek érdekében a következő két évben a teljes szabályozói környezetet átláthatóbbá kell alakítani az energiagazdaságban - mondta. A magánberuházásokra továbbra is számítunk, de a jelenleginél erősebb állami, önkormányzati szerepválallásra van szükség - fogalmazott az államtitkár.

A kát-rendszer várhatóan 2012 végéig marad fönn, ez idő alatt pedig új zöld- és kapcsolt bizonyítvány rendszert alakítana ki a szaktárca. Az energiahivatalt és annak szabályozói szerepét meg kell erősíteni kissé eltávolítva a minisztériumtól - természetesen a lakossági költségek továbbra is kiemelt kezelést kapnak - mondta az államtitkár.

Társasházaknak kötelező napkollektor?

Innovációs, technológiai fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a hazai zöld gazdaság megerősödjön; el kellene kerülni, hogy a nyugatról érkező technológiai transzfer révén valósuljon meg a javulás, így ugyanis hazai viszonyok között kevésbé érvényesülhet a folyamat kedvező, például új munkahelyek létrejöttében megmutatkozó hatásai - mondta. Ezért a gazdaságélénkítés alapja kerül az energiastratégia alá.

Az államtitkár elmondása szerint a szaktárca a napenergia felhasználás szabályozása terén is jogszabályi változásokat tervez, így valószínűleg a társasházak esetében kötelezővé teszik a napkollektorok használatát a melegvízigény kielégítése érdekében.

A várható konkrét változások között említette az államtitkár, hogy a megújuló forrásból termelt villamos energia és hő átvételét diverzifikálni kell.

Kérdésre válaszolva Bencsik János elmondta, nincs olyan konkrét terv, amely szerint azon energiaszolgáltatókkal, amelyekkel nem tud megállapodni az állam, államosítás lenne a megoldás, de mindenképpen biztosítani kell az egyetemes szolgáltatást.

A Mátrai Erőmű leállított fejlesztése és a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán feltett kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, amíg viszonylag kedvező árú, biztonságú külső források vannak, addig nem kellene erőltetni  a hazai ásványvagyon kitermelését és hasznosítását, azonban ha a későbbiekben rendelkezésre áll a megfelelő tisztaszén technológia, változhat a helyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mfazakas, 2011.01.20 12:37

Csak egyet lehet érteni azzal, hogy a társasházak csak akkor kapjanak támogatást az épületenergetikai korszerűsítésekhez, ha a használati meleg-víz előállítást napkollektorokkal támogatják. Ez a döntés kiutat jelent a hagyományos gravitációs üzemű kémények jelenléte és az épületenergetikai hatékonysági célok ütközésének problémaköréből, amelyek elsősorban a jól szigetelt és fokozott légzárású nyílászárók beépítésének igénye kapcsán, továbbá a gravitációs üzemű kémények jelenléte miatt fenntartani szükséges, de jelentős energia-veszteséget okozó intenzív légcsere miatt merülnek fel. A napkollektorok létesítése megfelel annak a követelménynek, hogy Magyarországon az épületenergetikai korszerűsítéseket a megtérülési idő hosszával fordított sorrendben és a lehető legkisebb költséggel elérhető legnagyobb 1 kg éves CO2 kibocsájtás csökkenést eredményező megoldások sorrendje szerint valósítsuk meg. Fontosnak tartom, hogy egyértelművé vált, hogy az épületgépészet, különösen a fogyasztói gázberendezés (az épület valamennyi gáztüzeléshez kapcsolódó berendezésének együttese) felülvizsgálata és korszerűsítése, életvédelmi és gazdasági okokból ma már kötelező része az épületenergetikai korszerűsítéseknek. Azzal a céllal is egyetértek, hogy az épületenergetikai korszerűsítések lehetőleg komplex módon valósuljanak meg, mert a komplex tervezés és az egyidejű megvalósítás nagyobb megtakarítást eredményez, mint a szakaszos megvalósítás, azonban itt figyelemmel kell lennünk a lakósság és az állam teherbíró képességére is. A továbbiakban érvényt kell szerezni annak a szemléletbeli változásnak, amely szerint egy épület fűtését és meleg-vízellátását ma már nem a hőigényre kell méretezni (ami csak egy ellenőrzési szempont lesz ezután), hanem a lehető leg energiahatékonyabb üzemeltetésre.

Fazakas Miklós
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mikike Hitel-Neked, 2010.12.02 09:08

Ezt tényleg erősnek tartom! Egyébként tényleg érdemes lenne lépni ilyen irányban. Nagyon sok lakástulajdonos nem akar (pedig tudna) 1000 Ft-al több közös költséget fizetni és lenne ráció a napkollektorokra. Pár év alatt tényleg visszajön az ára és nem függ a társasház az energia áremeléstől (ami megjósolhatatlan!
Nem kell kötelezővé tenni. Bár lehet, hogy a magyarokat csak így lehet rákényszeríteni az előrelépésre.
Jobb megoldás a magas állami támogatás, hogy a "nem felszerelés" eszébe se jusson senkinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.12.02 07:35

Kb. ennyi hozzáértés várható el egy teológus- szociologus szakembertől...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.12.01 17:05

A következő lufi szine zöld lesz.. mondta Gordon Gekko a tözsdecápák 2 ben .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szub.jektiv, 2010.12.01 14:21

Megéri?
Kinek?
Mennyi idő alatt térül meg?
Kinek?
Miből támogatják?
Ha megéri, minek?
Lesz közbeszerzés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html