Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: azon dolgoznak, hogy már 2017-re úgy állítsák össze a költségvetést, hogy annak a hiánya nulla legyen. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a parlamentben a 2015-ös pénzügyi, költségvetési adatok ismertetésekor beszélt arról, hogy nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb "nullás költségvetésre" lesz szükség.

Kovács Árpád szerdán az MTI-nek elmondta: a jegybank szerdán közölt előzetes adatai alapján a bruttó hazai termék (GDP) arányában számított 75,5 százalékos 2015. év végi államadósság szint elsőre csak "szerény mértékű csökkenésnek" látszik az egy évvel korábbi 76,2 százalékról. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez valójában nemcsak egy kedvező tendenciának a folytatását jelenti, amit érdemes felgyorsítani, hanem azt is, hogy az jobb a korábbi, valamivel mérsékeltebb várakozáshoz képest.

Véleménye szerint ki kell használni a mostani "kegyelmi állapotot", hogy stabil pozíciójú költségvetés és államháztartás alakuljon ki azokra az évekre, amikor csökkenni fog vagy megszűnik az uniós források beáramlása. Az alacsony államháztartási hiány és nyomában a csökkenthető GDP-arányos államadósság mérsékli a finanszírozási terhet, ami mozgásteret biztosít és segít tartalékokat képezni a hosszabb távú problémakezelés érdekében - szögezte le Kovács Árpád.

Elmondta azt is, hogy "örök vita" van arról, van-e "növekedési áldozata" az adósság és a hiányszámok csökkentésének, mivel így - a kiadásokat visszafogva - nem lehet annyit fordítani gazdaságfejlesztésre, mint kívánatos lenne. Ennek fényében is lényeges, hogy a 2016-os teljes év - és nemcsak az első hónapok -, milyen alapot teremtenek 2017-re - vélekedett.

Kovács Árpád kitért arra is, hogy amíg az államadósság szintjének mérésekor az év utolsó adatát nézik, akkor "ezt fogják mindig beállítani", ez lesz a mérés alapja, amibe "beleférnek" a finanszírozás-menedzseléssel összefüggő hullámzások is.