A svájci (SNB), a brit (BoE) és a japán központi bank (BoJ) az ECB-vel és Federal Reserve-vel közösen az év utolsó 84 napjára plusz dollárlikividitást ajánlottak fel a piaci szereplőknek, hogy így enyhítsenek az utóbbi időszakban mutatkozó dollárlikviditási problémákon.

A jegybankok közleménye szerint a közös akció keretében ez év végéig három alkalommal tartanak tendert. Az első nyíltpiaci műveletet október 12-én hajtják végre, majd november 9-én és december 7-én jönnek a továbbiak, egyenként nagyjából három hónapos lejárattal, ami az utolsó esetében 2012 márciusát jelenti.

A piacok hevesen reagáltak: az euró erősödött a dollárral szemben, a forint pedig mind a frankkal, mind az euróval szemben nagyot ugrott  - további részleteket erről itt olvashat.

Miért volt szükség az akcióra?

Az európai bankok - főként az eurózóna hitelválságának újabb hulláma óta - rendkívül rossz feltételek, alacsony limitek mellett jutottak dollárhoz az amerikai pénzalapoktól és a bankoktól - ismertette a jegybanki beavatkozást kiváltó előzményeket Földi Balázs, a Commerzbank üzletkötője. Hozzátette: még a legnagyobb európai bankok is alig jutottak dollárhoz.

A központi bankok összehangolt lépése így jelentősen enyhíti az európai bankokra leselkedő kockázatokat, továbbá csökkentette annak esélyét is, hogy a Federal Reserve a kvantitatív lazítás harmadik körébe, azaz a QE3-ba kezdjen. Az sem biztos továbbá, hogy a Fed belevág annak megvalósításába, hogy rövid lejáratú kötvények eladásával és hosszú lejáratúak eladásával igyekezzen olajozni a piacokat.

Ugrottak a hozamok, kilendültek az árfolyamok

A kötvényhozamok ugrással reagáltak: a tízéves amerikai hozam 12-13, míg a német 15 bázisponttal került feljebb.

Felpattantak az európai bankrészvények is: zárás előtt szűk két órával Párizsban a BNP Paribas 13,2, a Société Générale 7,3, a Credit Agricole 6,1 százalékos plusznál tartott, míg Frankfurtban a Commerzbank 7, a Deutsche Bank pedig 8,8 százalékos drágulást mutatott fel.

Az euró látványosan erősödött a dollárhoz képest, a keresztárfolyam - ami napközben 1,39 felett is járt - a bejelentés előtti 1,38-as szintről 1,37-ig esett, majd délután négy óra tájban 1,3865-re korrigált.

A forint szintén heves kilengésekkel válaszolt: a napközben 288,70-en tetőző euróárfolyam a bejelentés után 283-ig esett, majd 284,90-re emelkedett. Ugyanekkor a dollár egységét 205,40, a svájci frankét 236,40-en jegyezték, az EUR/CHF 1,2050-en állt. Ami a svájci frankot illeti, a piac az SNB kamatdöntéséhez kiadott kommentárban arra figyelt, hogy a jegybank továbbra is elkötelezett az 1,20-as euró/frank kurzus mellett, arra a kitételre viszont nem, hogy még ez a szint is túlzottan erős frankot jelent az SNB megítélése szerint.