A Fitch Ratings stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta le Magyarország hosszú távú deviza- és forintadósi besorolását, megerősítve az előbbi BBB- és az utóbbi BBB osztályzatát. A magyar kormányt nem érhette váratlanul a hitelminősítő lépése, mert néhány perccel azután, hogy a Fitch honlapján megjelent az értékelés, már kiadta az arra reagáló sajtközleményét a nemzetgazdasági tárca.

A forint nem reagált túlzott kilengéssel a bejelentésre, fél hat előtt az euró 310,50-en állt - igaz, ez magasabb mint a 309,22-es napi minimum, de alacsonyabb a 313 feletti plafonnál.

A kilátásrontást a Fitch a külső növekedés és a finanszírozási környezet erőteljes romlásával indokolta. Azt is felrótták, hogy a különféle fiskális politikai lépések és a végtörlesztés megingatta a külföldi befektetői bizalmat, márpedig ettől függenek a középtávú növekedési kilátások.

Így állunk a hitelminősítőknél

  • S&P - BBB-, negatív kilátással
  • Moody's - Baa3, negatív kilátással
  • Fitch - BBB-, negatív kilátással

Magyarország különösen kitett az eurózóna gazdasági és pénzügyi körülményei romlásának, részben a gazdaság nyitott mivolta, részben a nyugat-európai tulajdonú bankszektor, részben a viszonylag magas adósságállomány, részben a frankhitelek elterjedtsége, részben pedig az államadósság-finanszírozás külföldtől való függése miatt - állapítja meg a helyzetértékelés.

Lassú növekedés, nagyobb hiány

A Fitch jövőre 0,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, szemben a kormány 1,5 százalékos előrejelzésével, illetve a júniusban jósolt 3,2 százalékkal.

A hitelminősítő megállapítja, hogy 2012-re a kormány 2 százalékponttal 2,5 százalékra szándékozik csökkenteni a GDP-arányos államháztartási hiányt, amivel Magyarország kikerülne az EU túlzott deficiteljárása alól. A gyenge növekedési kilátások, néhány intézkedés bevezetésének költsége körüli bizonytalanság valamint a lehetséges reformintézkedések elhalása ugyanakkor kihívást jelent a kormánynak. A Fitch 2012-re 3,3 százalékos GDP-arányos hiányt jelez előre.

A Fitch megállapítja, hogy a kockázatkerülés erősödése miatt nőtt a deviza-államadósság refinanszírozási kockázata: 2012-ben 4,6, 2013-ban 5, 2014-ben pedig 5,6 milliárd euróról van szó.

A jelentés elismeri, hogy a kormány elkötelezettnek tűnik a fiskális konszolidáció mellett. Az idén a GDP-arányos államháztartási többlet - a strukturális deficit némi növekedése ellenére - 3,5 százalék körül lehet, ám ez olyan nagy, egyszeri tételeknek köszönhető, mint amilyen a nyugdíjpénzek államosítása volt. A Fitch arra számít, hogy a a GDP-arányos államadósság a 2010 végi 80 százalékról 76 százalék körüli szintre süllyed ez év végére.

Svájci frank, végtörlesztés

A hitelminősítő cég megjegyzi, hogy a forint 2011-ben 13-14 százalékkal esett mind az euró, mind a svájci frankkal, ami  jelentős tehernövekedést jelent a magán- és állami szektornak egyaránt. A Fitch szerint a kormány azon törekvése, hogy a hatalmas, svájci frankban denominált adósságot - ami 2011 közepén a GDP 16 százalékát tette ki - visszaszorítsa, elképzelhető, hogy hatástalan lesz és negatív következményekkel jár.

A hitelkorlátok és a megfelelő mennyiségű megtakarítások hiánya vélhetően korlátja lesz annak, hogy a kedvezményes árfolyamon törlesztett svájci frank hitelek részaránya meghaladja a 20-25 százalékot. (Az MNB 20 százalékos végtörlesztési arányra számít.)

A forint továbbra is nyomás alatt marad

Ez azonban továbbra is nyomás alatt tarja majd a forintot és a bankszektor mérlegét, amely már egyébként is leterhelt a kiemelten magas szektoriális adó, a nemteljesítő hitelek növekvő aránya és a lassú gazdasági növekedés miatt. Bár a bankok átlagos Tier 1 tőkemegfelelési mutatója méltányosnak tűnik, több bank veszteségessé vált és feltőkésítésre szorul, amihez a forrás a külföldi anyavállalatoktól jöhet - mutat rá a Fitch. Mindemellett azonban a hitelminősítő arra számít, hogy a külföldi anyabankok csökkenteni fogják a magyarországi kitettségüket és a hitelkihelyezés is vélhetően mérséklődik, ami a GDP növekedésére is negatív hatással lesz.

Elromlott üzleti hangulat, kevés beruházás

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy Magyarország alapvető minősítését meghatározó elemek, a gazdag és változatos gazdaság és a mögöttes politikai támogatottság továbbra is megvan. Sőt, jelenleg jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amely a hitelminősítő előrejelzése szerint 2011-12-re átlagosan évi 2,4 százalékon lesz, amit a rugalmas exportteljesítmény és a gyenge belső kereslet támogat. Magyarország a Fitch szerint várhatóan 2 milliárd dollárnyi - nem adóssággeneráló - extra forráshoz juthat EU-transzfereken és más forrásokon keresztül.

A Fitch szerint a külföldi működőtőke (FDI) nettó kiáramlása 2011 első félévében 1 milliárd euró körül volt. Néhány - főleg az autóipari szektorból származó - nagyberuházás mellett viszont csak kevés jelentős FDI projekt van kilátásban - teszi hozzá a Fitch. A potenciális befektetők ugyanis úgy tűnik, vagy halasztják a beruházásaikat, vagy máshol fektetnek be, amit főleg a kormányintézkedések miatt elromlott üzleti hangulatnak tudnak be a hitelminősítő elemzői.

A Fitch már jelezte

Amikor 2011 június 6-án megerősítette Magyarország "BBB-" besorolását és a kilátást stabilról negatívra változtatta, a Fitch már akkor is jelezte, hogy a besorolásra negatív hatással lehet a lanyha növekedés, a magánszektor tőkekiáramlása, a bankszektor növekvő problémája, vagy egy jelentős változás a befektetői hangulatban, ami a magyar államadósság és a külső finanszírozási képességet is hátrányosan érinti.

Magyarország ki van téve az egyre erősödő pénzügyi bizonytalanságnak és az eurózóna recessziós veszélyeinek. A jelenleg vártnál lényegesen nagyobb lassulás okát a Fitch a magánszektor tőkekiámramlásában vagy a bankszektor problémáiban látja.

A kockázati felárak növekedése vagy a növekvő nyomás a költségvetési finanszírozásra, illetve a fiskális konszolidációt érintően a kormány gyengülő elkötelezettsége leminősítéshez vezethet - figyelmeztet a Fitch.

Ezzel szemben, amennyiben a kormány tartja a költségvetési hiánycélt, sikerül visszaterelnie a gazdaságot egy egészséges növekedési pályára - jelentős strukturális reformok és csökkenő adósságráta mellett, akkor az felminősítést eredményezhet - teszi hozzá a Fitch közleménye.

Nem ért egyet a Fitch megállapításaival a kormány

A Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. Erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket az Európai Bizottság is elismerte idei őszi prognózisában - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium reagálásában.

A Fitch Ratings államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet a kormány. Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében. Ezt bizonyítja, hogy idén már több lépésben, a minősítő által jelzett 4 százalékpontos csökkenésnél nagyobb mértékben mérsékeljük az államadósságot. A kormány álláspontját erősíti meg az Európai Bizottság értékelése is.

A hitelminősítő aggodalmával ellentétben, ami az ország devizakitettségét illeti, a kormány szerint a végtörlesztés - amellett, hogy valódi segítséget jelent a devizahitellel terhelt családoknak - csökkenti az ország sérülékenységét és a bankrendszer külső sokkoknak való kitettségét.

A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi, túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja.