A szabályozás értelmében a Széchenyi pihenő  (Szép) kártyákra tavalyelőtt utalt pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán maradt összeg a kártyabirtokosok számára elvész.

A belföldi turizmus növekedésének továbbra is fő motorja a Szép kártya, mellyel 24 ezer munkáltató több mint 1 millió 56 ezer dolgozója rendelkezik. A kártyákra feltöltött összeg, és a segítségével igénybe vett szolgáltatás mértéke évről évre nő. A turizmusért felelős tárca számára kiemelten fontos, hogy a kártyákon lévő pénz minél nagyobb arányban hasznosuljon az ágazatban.

Még 2013-ban 67,8 milliárd forintot töltöttek fel kártyákra, e keret mostanra 2,8 milliárd forintra apadt, ami a teljes feltöltésnek mintegy 4 százaléka (tavaly másfél hónappal a lejárat előtt ez az arány majdnem 5 százalék volt). Tavaly összesen már 75,9 milliárd forintot töltöttek fel a cégek, ami 12 százalékos növekedést jelent.

A kártya birtokosok első lépésben a kibocsátó intézmények honlapjain vagy telefonos ügyfélszolgálatain tájékozódhatnak a kártyájukon lévő lejáró összeg nagyságáról.
A felhasználást könnyíti, hogy szálláshely-szolgáltatásért és fürdő belépőért mindhárom zsebből lehet fizetni, vagyis bármelyik zsebben is maradt még 2013-as pénz, azt akár egy hétvégi családi program alkalmával is fel lehet használni. Sőt, ha a kártyabirtokos valamiért végképp nem tudja május 31-ig elkölteni a kártyáján lévő pénzt, akkor lehetősége van arra, hogy a kibocsátó bank honlapján keresztül foglaljon és leelőlegezzen egy későbbi nyaralást a lejáró keret terhére. Ehhez hasonló lehetőség az ajándékutalvány vagy voucher vásárlása is, amely lehetővé teszi, hogy a választott szolgáltatást későbbi időpontban vegyük igénybe - írta a tárca.

Az NGM bízik abban, hogy a következő másfél hónap elég lesz ahhoz, hogy a még el nem költött 2,8 milliárd forint döntő része betöltse küldetését.