Az aláírók álláspontja szerint a magyar agrárium szabályozási folyamatának, a termőföldnek mint természeti erőforrásnak a hosszú távú megőrzését kell szolgálnia a nemzet számára. Erre a földforgalmi törvény tervezete szerintük jelenlegi formájában alkalmatlan.

A nyílt levélben kifejtik, hogy az agrárszabályozási stratégia olyan irányú átalakítása szükséges, amely a legmesszebbmenőkig kihasználja az adott jogi, pénzügyi és politikai eszközöket a termőföld nemzeti tulajdonban és a helyi közösségek használatában tartására. Hozzáteszik: ezt az ökológiailag is fenntartható gazdálkodási formák előtérbe helyezésével kell megvalósítani.

A levelet többek között aláírta: Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő; Bagi Béla nyugalmazott országgyűlési képviselő; Bencsik János szociológus, országgyűlési képviselő; Elek István közíró; Kajner Péter közgazdász; Lányi András író, egyetemi docens; Lukács András geofizikus, környezetvédő; Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár; Roszík Péter agrármérnök; Vida Gábor egyetemi tanár, az MTA tagja


Véleményük szerint mindehhez nemcsak a jelenlegi földforgalmi törvénytervezet alapvető módosítására van szükség, hanem a földforgalmi törvénnyel egy időben koherens üzemgazdálkodási törvény, szövetkezeti törvény és finanszírozási háttér megalkotására is. Sőt, adott esetben nem szabad visszariadni az Európai Unióval kötött csatlakozási szerződés felülvizsgálatától sem, amennyiben a nemzet hosszú távú fennmaradása ezt megkívánja.

Emellett azonnali intézkedések összehangolt sorával kell fellépni a zsebszerződések felszámolása érdekében még a moratórium lejárta előtt. hozzáfűzik: törvénysértésre az Európai Unió más országaiban sem épülhet tulajdonjog.

"Mivel ezt ígéri mindnyájunknak a magyar kormány hivatalos vidékfejlesztési programja, ezért követeljük az eredeti kormányprogram maradéktalan végrehajtását a Nemzeti Vidékstratégia szellemében! Egyben elutasítunk minden olyan intézkedést, amely politikai megfélemlítő akció leghalványabb látszatát is kelti mindazokkal szemben, akik az eredeti kormányprogram érdekében az elmúlt hónapokban felemelték a szavukat" - tartalmazza a levél.

Az aláírók álláspontjukról tájékoztatták a kormányfőt, a vidékfejlesztési minisztert és az Országgyűlés frakcióit is; bízva abban, hogy még nincs késő ahhoz, hogy a vidéki Magyarország érdekeit szolgáló földforgalmi törvényt fogadjon el az Országgyűlés - olvasható abban a közleményben, amelyet Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület mellékelt a nyílt levélhez.