A rendszert 2015. január 1-jével vezetik be az egyes, közteher megfizetésével összefüggő visszaélések visszaszorítása valamint az élelmiszer-biztonság növelése érdekében.

A határozat szerint a nemzetgazdasági miniszter gondoskodik a rendszer bevezetéséhez szükséges jogszabály, illetve jogszabály módosító javaslatok kidolgozásáról, és a kapcsolódó előterjesztések benyújtásáról a kormány ülésére november 30-áig.

A rendszer kialakításához és működtetéséhez szükséges beszerzéseknél a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendeletet alkalmazzák.

A rendszer működését biztosító hardver infrastruktúrát állami tulajdonban lévő szerverteremben alakítják ki a szükséges adatkapcsolati rendszerekkel, amelyek kiépítését a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. végzi.

Az áruforgalmi ellenőrző rendszert az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjfizetésre létrehozott informatikai rendszer műszaki-technikai továbbfejlesztésével alakítják ki.

A beszerzéseket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) folytatja le az állam nevében, a beszerzést követő projektvezetési feladatokat, így különösen a rendszer átadás-átvételét is a NÚSZ végzi.

A kormányhatározat szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter intézkedik a rendszer beszerzésével összefüggő minősített beszerzési eljárásnak az állam javára történő, a NÚSZ mint ajánlatkérő általi megindításáról. A beszerzendő eszközök az állam tulajdonába kerülnek.