Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. június 18., hétfő 17:24   Leszák Tamás

Különös sietség - kiemelt beruházás lett a paksi bővítés

Felgyorsulhatnak az események a paksi bővítés körül, a kormány több határozatában írta elő a szaktárcák teendőit.

Különös siettség olvasható ki a kormány, a paksi atomerőmű bővítése kapcsán kiadott határozataiból: a Magyar Közlöny hétfői számában egyszerre jelent meg az energiapolitikáért felelős minisztert a leendő beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősítéséhez szükséges jogszabály-módosításokra felhívó, illetve a bővítést konkrtétan a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt beruházássá nyilvánító kormányhatározat.

A kormány a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a hatósági eljárásokra vonatkozó szabályok és egyéb jogszabályok felülvizsgálatára is felszólította az energiaügyekért felelős minisztert, akinek augusztus végéig kell javaslatot tennie a szabályok korszerűsítésére. A kabinet javaslatot vár az engedélyezésben résztvevő hatóságok felkészítésére, az MVM Zrt.-nek pedig szakértőket kell bevonnia a finanszírozás, pályáztatás és műszaki tartalom meghatározására.

A szakértőknek javaslatot kell majd tenniük a potenciálisan megépítendő két, egyenként 1-1,6 ezer megawattos blokk típuscsaládjára, illetve a két blokk létesítése közötti ajánlott időtartamra. A kormány megvizsgálná azt is, hogy az MVM-csoport üzleti tevékenységébõl képzõdõ nyeresége, valamint az összes jelenlegi jövedelmet termelõ vagyoneleme a társaságnál tartható-e (az MVM tavalyi eredménye után tízmililárd forint osztalékot fizetett az államnak), illetve azt is, hogy az állam miként járulhat hozzá a beruházáshoz, például kezességvállalással vagy garanciavállalással. Piaci hírek szerint jelenleg átlagosan 4-5 milliárd dollárba, azaz mintegy 1400 milliárd forintba kerül egy ezer megawattos nukleáris blokk építése.

Orbán lett a Nukleáris Energia Kormánybizottság elnöke

Külön kutatás-fejlesztési célprogramok szolgálnák a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állását, de a szak- és felsőoktatási képzést is fejlesztené a kabinet. A felkészüléshez egy IV. generációs kutatóreaktort is létrehoznának.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent határozat hozza létre a korábban már bejelentett Nukleáris Energia Kormánybizottságot, amelynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai pedig a fejlesztési és a nemzetgazdasági miniszter. A bizottság az atomerőmű bővítése kapcsán több kérdést is vizsgál majd, így a leendő tulajdonosi szerkezetet, a blokkok típusát és nagyságát, a szóba jöhető szállítókat, a velük szembeni elvárásokat, illetve a kiválasztást vagy a finanszírozást. A testület egy hónapon belül tartja első ülését.

Az MVM a jelenlegi tervek szerint 2023-ban indítaná az első új paksi blokkot, a legutóbbi információk alapján a vonatkozó tendert még idén kiírják. A paksi bővítés előkészítését az ütemezés alapján 2017-ig kell befejezni, egy 1000-1200 megawattos blokk megépítése átlagosan mintegy öt évet vesz igénybe.

Hozzászólok
elmufioka, 2012. június 18., hétfő 19:00

A jó isten áldja már meg a szerzőt, törölje már ki azt a baromságot a Ctrl-C-Ctrl-V mozgatott szövegből, hogy 4-5 milliárd dollár az 1400 milliárd forint! Vagy valami istenverte jósnak képzeli magát, aki látja előre a forint leértékelését? Barom!
Különben valami nem tetszik nekem. Muszáj nekünk az a kutatóreaktor? Olyan érzésem van, hogy sok nagy cél között elvész a projekt. Méghozzá tudatosan. Mérges leszek, ha így hátrálnak meg a sötétzöldek nyomására, vagy pedig így hajtják végre minden idők legnagyszabásúbb sikkasztását!
És egyébként félek rájuk bízni a blokknagyság választását. Ha újra az áramexportőri álmok forgatókönyve kerül elő, és ennek hevében 2025-re a nyakunkon lesz 3200 MW a régi 2000 mellett, abba belefulladunk. Örüljünk, hogy lesz egy új takarónk, használjuk ki, de óvatosan nyújtózkodjunk. Majdnem ablakon kidobott pénz éjszaka exportálni. Nagyon remélem, hogy ezúttal hallgatnak erősen az MVM-re.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Így sült el Matolcsy csodafegyvere

Az nhp második szakaszában 947 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok és a cégek.

EU: még fél évig érvényben lesz az orosz ...

Az EU ma (szeptember 2-án) várhatóan újabb hat hónappal meghosszabbítja az orosz és ukrán személyek...

Télre összedőlhet Görögország

Nő az esélye annak, hogy nem hoz egyértelmű eredményt a szeptember 20-ai görög választás.

Ön se hallotta, mi van Tarsoly Csabával?

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is helyben hagyta a Budai Központi Kerületi bíróság végzését, így két...

Óriásügylet a magyar bankszektorban

Az Erste veszi meg a Citibank lakossági üzletágát.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .