Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ jegybankjai a nulla százalékos kamatszinteket elérve egyre inkább új, nem konvencionális politikákat folytatnak, de ez nem jelent új, hosszú távú normát - mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón. Az IMF vezetője hangsúlyozta, ha minden jól megy, és a költségvetési konszolidációs folyamat jól összehangolt - azaz rövid távon még kevés megszorítás van, de jól tervezett, középtávú  konszolidációs pályák mellett kötelezik el magukat az országok -, továbbá strukturális reformokat hajtanak végre, akkor a jegybankoknak olyan helyzetbe kell kerülniük, amelyben megfelelő kommunikációval, fokozatosan hagyhatják el nem konvencionális politikájukat.

Christine Lagarde szerint a jegybanki vezetők mind a mai napig vitáznak arról, hogy milyen irányba halad a monetáris politika. "Mindenki arra a következtetésre jut, hogy ismeretlen terepen vagyunk, és a jegybankárok igenis szeretik, ha ismerős környezetben működhetnek" - fogalmazott az IMF vezérigazgatója, leszögezve, hogy a nulla százalékos alapkamatszintek mellett csak nem konvencionális eszközökkel lehet a hosszú távú kamatszinteket csökkenteni a gazdaságban. Az IMF vezetője szerint ugyanakkor nem lehet mindent a jegybankokra bízni, hiszen a gazdaság többi szereplőjének is megfelelő intézkedéseket kell hoznia. "Olyan gazdaságpolitikai mix kell, ami leveszi a terhet a jegybankok válláról" - mondta.

Az Európai Központi Bank (ECB) politikájával kapcsolatosan Christine Lagarde megjegyezte, hogy a szervezetnek van további mozgástere a kamatcsökkentések tekintetében, de ennek meglépését a szervezetnek saját magának kell megítélnie. Hangsúlyozta: sokkal fontosabb most, hogy az ECB biztosítsa a bankközi piacok gördülékeny működését. Elmondta: a mérlegalkalmazkodási folyamat és a banki feltőkésítések előrehaladtával most az a legnagyobb feladat, hogy az alacsony alapkamat a reálgazdasági szereplők számára is érezhető legyen. Úgy fogalmazott: a beruházások és a hitelezés fellendüléséhez az kell, hogy a kis- és középvállalatokhoz is "eljusson" az ECB alacsony kamatszintje.