A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A lapunk által megkérdezett legtöbb dunántúli önkormányzatnál már javában dolgoznak azon, hogy forrást találjanak azoknak a lakásoknak a megvásárlására, amelyeknek törlesztőrészletét tulajdonosaik nem tudják fizetni. Úgy tűnik, hogy a nagyvárosok jelentős része is csak hitelből képes segíteni, a kisebb településeken pedig remény sincs a program megvalósítására.

A több mint 20 milliárdos adóssággal küzdő Pécsen jelenleg dolgozzák ki azt a programot, amely várhatóan lehetővé teszi az eladósodott polgárok megsegítését. A városházán elmondták, azon munkálkodnak, hogy néhány héten belül a céloknak legjobban megfelelő megoldás szülessen. Az már most biztos, hogy csak újabb hitel felvételével tudnak majd segíteni, ám hogy mennyit kapnak, s ez mire lesz elég, azt nem tudni. Azt viszont igen, hogy eddig 15-20-an érdeklődtek az iránt, hogy miként tudna rajtuk segíteni a város.

Az ugyancsak jelentős finanszírozási gondokkal küzdő Kaposváron a helyzet felmérésénél tartanak. Elsősorban a pénzintézeteknél járnak utána, hány adós van nehéz vagy kritikus helyzetben. Az önkormányzat felkészült rá, hogy sürgős esetekben egyedi elbírálás alapján gyors döntést hozzon. A somogyi megyeszékhelyen évente nagyjából tucatnyian fordulnak a helyhatósághoz segítségért különböző felhalmozott tartozások miatt. Ezeket a problémákat eddig a szociális ellátó rendszer segítségével kezelték.

Zalaegerszegen már elkészült az az előterjesztés, amelynek alapján a szeptemberi közgyűlés módosíthatja a város lakásrendeletét, amely ezt követően kitér majd a gondok kezelésére. A lakások megvásárlására egyelőre 50 millió forintot különítenek el. A zalai megyeszékhelyen jelenleg is egyeztetnek a végrehajtókkal arról, hogy milyen intézkedésekre, illetve forrásokra lehet szükség.