Kormányhatározatban adott munkát a kabinet a nemzetgazdasági miniszternek és kollégáinak az Otthonteremtési Program elindításához szükséges intézkedések kapcsán.

Alacsonyabb önerő, céges bérlakások

A Magyar Közlöny szerdán megjelent számában található határozat szerint az NGM vezetőjének a bérlakáspiac fejlesztése érdekében a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény módosításának elõkészítése során arra kell javaslatot tennie, hogy miként lehet a cafeteria-rendszerbe bevonni a munkavállalók lakhatását biztosító lakások bérleti díjának megfizetéséhez nyújtott munkáltatói hozzájárulást. Azt is ki kell dolgoz(tat)nia, hogy az szja-fizetési kötelezettség vonatkozásában a lakások bérbeadását terhelõ jövedelembõl az ugyanazon magánszemély által fizetett bérleti díj levonható legyen. Ez a két intézkedés - amennyiben a kormány és a parlament is jóváhagyja - 2012. január 1-jétől lépne életbe.

Ugyanekkortól élhet az a szintén Matolcsy Györgyre bízott intézkedés is, amelynek keretében a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy a vállalkozások az általuk munkavállalóik számára épített bérlakásokat gyorsított amortizációval számolhassák el.

Szintén Matolcsy dolga lesz olyan, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás bevezetésének kidolgozása, amely a támogatást a meglévõ vagy vállalt gyermekek számához, az új lakás nagyságához és energetikai minõsítési osztályához kötné. Úgy tűnik, itt lehet a leggyorsabb a feladatteljesítés, hiszen a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter szerdai tájékoztatója után megjelent az az NGM-tájékoztató, amely a miniszterelnök által előírt módon részletezi a vissza nem térítendő támogatás, azaz a szocpol igénybe vételének feltételeit. Ezekről részletesen itt olvashat.

A kormány azt is feladatul szabta a miniszternek, hogy készítsen elõterjesztést a körültekintõ lakossági hitelezés feltételeirõl és a hitelképesség vizsgálatáról szóló szabályozás módosítására a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáscélú forinthitelek igénybevételéhez szükséges minimális önerõ 20 százalékra történõ csökkentése érdekében.

A banki különadót is érintik az Otthonteremtési Programmal kapcsolatos kormányzati tervek. Matolcsynak ugyanis olyan javaslatot kell készítenie, amely lehetővé teszi, hogy a különadó alapja a magánszemélyeknek lakás építésére, vásárlására, bõvítésére, korszerûsítésére és felújítására nyújtott hitel- vagy kölcsönszerzõdésnek, illetve pénzügyi lízingszerzõdésnek minõsülõ ügyletekbõl eredõ követeléssel csökkenthetõ legyen.

A fentiekhez szoros határidő is társul, november 30-ig el kell végezni a munkát.

Szigor várhat a projektcégekre - patriótává teszik a panelprogramot?

Nem csak Matolcsynak osztott ki feladatokat az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált kormányhatározat. Az NGM vezetőjének a belügyminiszterrel együtt a lakáspiac biztonsága érdekében kell megvizsgálna 2012. március 31-éig olyan szabályozás megalkotásának lehetõségét, amely kiterjed az új lakást vásárlók védelmét biztosító garanciák kialakítására, a projektcégek tevékenységének szabályozására annak érdekében, hogy a lakást vásárló vagy építtetõ magánszemélyek és az ingatlanfejlesztõ vállalkozások érdekeinek védelme a szavatossági feltételek szempontjából egyensúlyba kerüljön.

Ugyaneddig kell javaslatot készítenie Matolcsy Györgynek az üzletszerûen végzett, életjáradék nyújtására irányuló szolgáltatás alapvetõ szabályainak meghatározására. (Bár a kormányrendelet nem tér ki rá, minden bizonnyal a lakásért életjáradékot nyújtó szolgáltatásról van szó.)

Ennél előbb, ez év végéig kell a nemzeti fejlesztési miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek javaslatot készíteniük az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására a hazai munkahelyteremtés és a fenntarthatóság érdekében.

Jövő év június közepéig van ideje az NGM vezetőjének és a KSH elnökének arra, hogy a két népszámlálás idõpontja közötti nagymintás lakásfelmérés magánforrások bevonásával történõ finanszírozási lehetõségérõl dolgozzon ki javaslatot. Ha a magánforrás rendelkezésre áll, a vizsgálatot - a 2011-es népszámlálás szerinti minta alapján - a KSH teljesíti 2012. november 15-ig.

Városrehabilitációs esély Budapestnek

Budapestre is fényesebb jövő várhat, feltéve, hogy találnak forrást arra a nagyobb léptékű városrehabilitációs programra, amely elindításának lehetőségét az NGM, az NFM és a BM vezetője vizsgálja meg, a Fővárosi Önkormányzat bevonásával 2012. szeptember 30-áig. Budapest mindezzel a vidéket követné: a kormányszóvivő csütörtöki közlése alapján a kabinet arról döntött, hogy támogatjaGyőr, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Hódmezővásárhely és Kecskemét városrehabilitációját.

A nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszternek a fentieken túl jövő tavaszra olyan javaslatokat kell szállítaniuk, amelyek a hazai fürdõvárosok ingatlanpiacának tõkevonzó képességét erősítenék.