A KSH által szerdán közölt előzetes adatok szerint 2012 első négy hónapjában 29 064 gyermek született, 5,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A születésszám tekintetében a legjelentősebb emelkedés áprilisban történt, amikor 10 százalékkal több újszülött jött világra, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma az első négy hónapban 46 626 volt, ami 1,8 százalékos emelkedést jelent a 2011. január-áprilisi időszakhoz képest. A halálozások száma januárban még jelentősen elmaradt az előző évitől, az ezt követő három hónapban viszont többen hunytak el, mint egy évvel korábban. Különösen a márciusi halálozási többlet volt számottevő (9,0 százalék), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett.

Mindent összevetve a január-áprilisi természetes fogyás 17 562 fő volt, 602-vel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 14 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 944 ezer fő volt.