A Kopint-Tárki Zrt. szerint idei a magyar gazdaság 3 százalékkal nőhet, jövőre 2,5 százalék következhet. Középtávon szerény, de fenntarthatónak tűnő növekedés képe bontakozik ki a magyar gazdaságban, a gyors felzárkózás reménye nélkül - állapította meg Ádám Zoltán ügyvezető igazgató.

A beruházások első negyedévi csaknem 4 százalékos visszaesését a másodikban 5,7 százalékos bővülés követte, az utóbbi azonban teljes mértékben az uniós társfinanszírozású projektek felpörgéséből adódott. A 2007-2013-as uniós ciklus lezárása miatt a kutatók a nemzetgazdasági beruházások 2 százalék körüli bővülésével számolnak, míg 2016-ben 0,5 százalékos mínusz jöhet. Az MNB friss prognózisa a beruházásoknál pesszimistább a Kopinténál, a jegybank elemzői ugyanis 2016-ben 3 százalékos visszaesésre számítanak

A Kopint-Tárki erre az évre 0,1 százalékos átlagos inflációcsökkenést vár, 2016-ban pedig csak 1,6-1,8 százalékkal számol. Az államháztartás idei gazdálkodása stabilnak látszik, a kormányzati szektor hiánya 0,3 százalékra zsugorodott a második negyedévben az előző negyedévi 2 százalékról. A fontosabb adónemekből nagyobb bevétel folyt be, mint egy éve. Ezzel együtt azonban a kiadások is emelkedtek, elsősorban az uniós támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési előfinanszírozás miatt. Folytatódhat az államadósság lassú csökkenése, idén év végén 75,5, jövőre 74,7 százalékos GDP-arányos adósságrátára számítanak.

A munkaerő-piaci helyzet tovább javulhat, immár nem csak a közmunka hajtja a foglalkoztatást, hanem a versenyszférában is bővül a munkahelyek száma, így a munkanélküliség csökken. A foglalkoztatottak arány a 15-74 éves népesség körében idén 2,8 százalékkal nőhet a közfoglalkoztatottakkal együtt, 2016-ra pedig 1,4 százalékos bővülés lehet. A munkanélküliségi ráta az idei 6,9 százalék után jövőre 6,5 százalékra csökkenhet.