A magyar turizmus idei kockázatai közé tartozik a nemzetközi migránshelyzet, az adatok szerint a terrorcselekményekkel érintett országokból csökkent a látogatószám, illetve elmaradtak az orosz turisták is  - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Magyarország ugyanakkor szerencsés helyzetben van, küldőpiaca diverzifikált, nem függ egyetlen nagyobb országtól sem. Tavaly 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki. 2010-2015 között 39 százalékkal bővült a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig 32 százalékkal. A szálláshelyek összes bruttó árbevétele 50 százalék felett nőtt. A turizmus GDP-hez való hozzájárulása évről évre nő, tavaly az ágazat bevételei 10,4 százalékkal nőttek, ami a GDP növekedési átlagának a 3,6 szerese.

A magyarországi fürdők látogatottsága az előzetes adatok szerint 2015-ben meghaladta a 40 milliót, ami 7-8 százalékos bővülés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér termináljain összesen 10,3 millió utas fordult meg tavaly, ami 12,5 százalékos növekedés - közölte. A Szép-kártya feltöltések összege is rekordot döntött, 90,5 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 20 százalékos bővülés.

Ruszinkó az ágazat állami átszervezéséről elmondta: a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt. A turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat - igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika - egy tárca felügyelje.

Budapest szerepe nem megkerülhető, a turisták kétharmada ide érkezik először, amikor Magyarországra látogat - mondta Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke. Budapestet tavaly majdnem 4 millióan látogatták meg, akik 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban. A magyar főváros biztonságos úti cél, ennek a hangsúlyozott kommunikációja fontos, ebben kérik a kormány támogatását.

Budapest rekord előtt áll, idén a látogatók száma elérheti a négymilliót, de további fejlesztésekre is szükség van. Ázsiából mintegy 25 százalékkal nőtt a látogatók száma, ezen belül Indiából 73 százalékkal, Kínából pedig 43 százalékkal többen látogattak Budapestre. A kamara folyamatosan együttműködik a tárcával programok, kiállítások szervezésében. Ezek közül kiemelte, hogy a BKIK 15. alkalommal szervezi meg február 25. és 28. között az Idegenvezetői világnapot. Az esemény keretében a budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.