Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Daniel Hewitt hétfői előrejelzésében közölte, hogy 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést tart a legvalószínűbbnek a monetáris tanács keddi ülésén, és arra számít, hogy a magyar jegybank 2,50 százalékig csökkenti alapkamatát.

Az elemző szerint a forint gyengesége az egyik fő tényezője annak, hogy a Barclays a 2,50 százalékos alapkamat elérése után szünetet vár az MNB enyhítési ciklusában. A forint januárban eddig 1,5 százalékot gyengült az euróval szemben, és ha forintgyengülés folytatódik - ahogy a Barclays várja -, annak már negatív inflációs következményei lehetnek - hangsúlyozta Hewitt.

A szakértő szerint a tizenkét havi összevetésű magyarországi infláció a következő egy évben 2,0-2,5 százalékra emelkedik vissza, és ez is korlátozza az MNB kamatcsökkentési mozgásterét.

Jóllehet a teljes kosáron belül az élelmiszerfélék árinflációja a legutóbbi adatsorban negatív tartományba fordult a 2013-as jó termés hatására, nem valószínű azonban, hogy ez fenntartható, és a Barclays szerint a folyamat megfordulása önmagában 0,6 százalékpontot hozzáadhat az éves inflációs ütemhez - közölte a cég vezető londoni elemzője.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolt a monetáris tanács keddi ülésére. Kiemelte, hogy a legutóbbi, 0,20 százalékpontos kamatcsökkentéssel elért 3,00 százalékos jelenlegi alapkamat az MNB-elnöke, Matolcsy György által tavaly nyáron említett 3,00-3,50 százalékos potenciális kamatminimum-sáv alja.

Az elemző szerint ugyanakkor indokoltnak tűnik az enyhítési ciklus folytatása, tekintettel arra, hogy az infláció a célszint alatt jár és a következő egy évben várhatóan ott is marad. Mindemellett a monetáris tanács az áprilisra kitűzött parlamenti választásokat is jó eséllyel figyelembe veszi - vélekedett a Capital Economics szakértője.

Shearing szerint azonban egyértelmű az is, hogy az MNB-t aggasztja a jelentős devizaadósság-teher, és mindenképpen elejét akarja venni egy forinteladási hullámnak.

A Capital Economics mindezen tényezőket egybevetve alakította ki a 0,10 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentésről szóló prognózisát. A ház szerint a következő hónapokban még két hasonló mértékű enyhítés valószínű.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői látnak "valamelyes lehetőséget" az MNB kamatcsökkentési ütemének 0,15 százalékpontra történő "jelképes" lassítására keddtől, de az idei első félévben így is 2,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatra számítanak.

A ház ugyanakkor az infláció gyorsulásával, valamint az amerikai és az euróövezeti irányadó hozamok emelkedésével kapcsolatos várakozások miatt 2015 első felére 1,00 százalékpontos MNB-kamatemelést jósol.

Egyelőre azonban megvannak a kondíciók a további enyhítéshez, az infláció alacsony és 2014 egészében várhatóan az is marad, a forint pedig csak kismértékben reagált az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítésére és a helyi hozamprémiumok ezzel járó eróziójára.

Mindemellett az MNB jelenleg nagyobb toleranciát mutat bizonyos mértékű forintgyengüléssel szemben, a magyar befektetési eszközök kereslete erőteljes és alacsony a tőkekiáramlás kockázata - sorolták az MNB enyhítési ciklusának folytatása mellett szóló érveket a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a keddi monetáris tanácsi ülésre. Ugyanakkor megerősítették, hogy a korábban valószínűsített 2,70 százalék helyett most már 2,50 százalékon várják az MNB enyhítési ciklusának kamatvégpontját.

Közölték azt is, hogy felülvizsgált inflációs előrejelzésük alapján 2015 közepére tolták ki az MNB első kamatemelésének időpontját valószínűsítő előrejelzésüket.

A JP Morgan elemzői jelentősen, az eddigi 3 százalékról 2,4 százalékra csökkentették az idei év végi inflációra szóló becslésüket. E felülvizsgált inflációs előrejelzés a ház azon feltételezésére épül, hogy a magyar kormány újabb közműdíj-csökkentéseket hajt végre. A cég jelenleg azzal számol, hogy két szakaszban, áprilisban és júliusban 5 százalékkal csökkennek a háztartási áram-, földgáz- és távfűtési díjak.

A ház számításai szerint ez 0,5 százalékpontot faragna le az inflációs ütemből, és a JP Morgan által az idei év egészének átlagos inflációjára kidolgozott előrejelzés 1,2 százalékra csökkenne az eddig érvényben tartott 1,5 százalékról.

Ha a kormány 10 százalékos közműdíj-csökkentést hajt végre az idén, az a JP Morgan év végi tizenkét havi inflációs prognózisát 1,9 százalékra, a 2014 egészének átlagos inflációjára szóló becslést 1 százalékra mérsékelné.

E forgatókönyv megvalósulása esetén a ház londoni elemzői szerint 2,00 százalékig is csökkenhet az idén az MNB-alapkamata.