Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: ennek a lassulásnak elsősorban az az oka, hogy néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az előző hónapokban regisztráltnál kisebb mértékű volt a növekedés.

Az év első öt hónapjában 9,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Schindele hozzáfűzte: bár a növekedés lassult, májusban is csaknem minden ipari ágazatban növekedés volt.

Idén a termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet.

Tavaly májusban az ipari termelés 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónapban, 2013 áprilisában, a nyers adatok szerint 5,0, a naptárhatással kiigazítva pedig 2,6 százalékos volt a növekedés, vagyis a kibocsátás most májusi lassulásában a bázishatás nem játszott szerepet.

Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen az éves összevetésű mutatók tanúsága szerint, márciusban és áprilisban kétszámjegyű fellendülést mutatott. Az év első négy hónapjában a havi adatok is folyamatos növekedést jeleztek - az áprilisi 2,4 százalékos növekedés a márciusi 0,5 százalékos emelkedésre épült rá.

A KSH a 2014 májusi részletes adatokat július 14-én közli.