Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első négy hónapjában 29 221 gyermek jött világra, 138-cal, illetve 0,5 százalékkal kevesebb, mint 2015. január-április között. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-mérséklődés ennél nagyobb mértékű, 1,3 százalék volt. Februárban és márciusban többen, a másik két hónapban kevesebben látták meg a napvilágot, mint egy évvel korábban. Különösen az áprilisi csökkenés volt számottevő, amikor 6 százalékkal esett vissza a születések száma az előző év azonos időszakához képest.

Az elhunytak száma 42 946 fő volt, ami az előző évi kiugróan magas bázishoz képest 14 százalékkal mérséklődött, számszerűen 6 916-tal csökkent. A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának visszaesése valamivel nagyobb, 15 százalékos volt. Az év mind a négy hónapjában számottevően kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb mérséklődés februárban történt, ekkor az elhunytak szökőnaphatástól megtisztított száma 23 százalékkal csökkent.

Lassult a fogyás

A születések számának visszaesése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, ezért a természetes fogyás a 2015. január-áprilisi 20 503-mal szemben 2016 első négy hónapjában 13 725 főre mérséklődött, ami 33 százalékos csökkenést jelentett.

A 2016 első négy hónapjában anyakönyvezett 10  ezernél több frigy 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami a szökőnaphatást figyelembe véve is 29 százalékos növekedés. Különösen a februári emelkedés volt jelentős, amikor a házasságkötések kiigazított száma 33 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Ezer lakosra élveszületés és 13,2 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal, az utóbbi 2,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 2,1 ezrelékponttal 4,2 ezrelékre csökkent. Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos növekedést jelentett az előző év január-áprilisihoz képest. A házasságkötési arányszám 3,1 ezrelékes értéke 0,7 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.