Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népi időjóslás úgy működik, hogy bizonyos jeles napok időjárása alapján próbálnak egy hosszabb időre következtetni. Február 2-ához az a hagyomány kötődik, egyrészt mert a medvék ilyenkor kezdenek el jobban mozgolódni, másrészt ha szép idő van, süt a nap, vagyis a medve megláthatja az árnyékát, hiába van aznap szép idő, utána még elromlik az idő, sokáig tart a tél. Ha viszont borús idő, nem látszik a medve árnyéka sem, nemsokára beköszönt a tavasz - mondta Hanga Zoltán.

A medvék kijöttek, és ha nem is rajzolódott ki élesen, látszott az árnyékuk, ebből azt a következtetést kellene levonni, hogy a tél sokáig fog tartani, de azért a népi időjóslásban sok a bizonytalanság.

A Mackófesztivált nyolcadik alkalommal rendeztük meg, a medveárnyék észlelést is rendszeresen lefolytatjuk évek óta, össze lehet hasonlítani, hogy mennyire jöttek ezek be. Ötven százalékot meghaladó a helyes jóslások száma, de statisztikailag érmefeldobással is össze lehet ennyit hozni, nem sokkal jobb annál. Volt olyan is, hogy nagyon elvétette a népi időjóslás ezt a dolgot - tette hozzá a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A medveárnyék észlelést a kamcsatkai medvéknél tartottuk, a barna medvék olyan alfajai, amelyek az őshazája Ázsia túlfelén, a Kamcsatkai-félsziget környékén van. Ezeket az állatokat 2014 óta tartjuk, Tibor nagyobb termetű, megfontoltabb, cammogó mozgású jószág, a viszonylag fürgébbet pedig Romulusznak hívják. Sokan voltak kíváncsiak, lesz-e árnyékuk a medvéknek vagy nem. Több százan, főleg óvodásokból és kisiskolásokból álló csoportok kísérték figyelemmel a folyamatot.