Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rétvári Bence elmondta, a kormány eddig többek között az Erzsébet-programon keresztül segítette a családokat a gyerekek nyári táboroztatásának lehetőségével, de fontosnak tartják, hogy jövő évtől kezdve sokkal több nyári tábort támogassanak anyagi forrással és a tartalmi elemek bővítésével is.

A megújuló táborokban különféle tematikák mentén kínálnak programokat a következő nyártól kezdve a pedagógusok és szülők számára egyaránt, folyamatosan bővülő rendszerben. A sokszínű kínálatban helyet kapnak nomád, kaland és sport táborok, közlekedési ismereteket fejlesztő, vagy a természetvédelmet központba helyező egy hetes, vagy napközis táborok, de szerveznek idegen nyelvi táborokat és olyanokat is, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelésre, a digitális alkotásra, valamint a kulturális identitás és a hagyományok megőrzésére.

Ebbe a tervbe illeszkednek bele jövőre a Nemzeti Kastély- és Várprogram során megújuló épületekbe szervezett programok, táborok is, amelyek a tankönyvi információszerzésnél hatékonyabban képesek az ismeretek átadására - tette hozzá Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt felidézte, hogy a programban 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár kapott helyet, ebből 11 felújított épület fogadja már a látogatókat.

A program helyszínei olyan komplex funkciót betöltő, többféle bevételi forrásból táplálkozó és innovatív megoldásokon alapuló, egységes, európai színvonalú egységet alkotnak majd, amelyek megalapozzák a korszerű és hosszútávon fenntartható műemlékhasználatot.

Felidézte, hogy a program 55 milliárd európai uniós forintból gazdálkodik és egy-egy projektre 1,5 milliárd forint jut. Ahol a műszaki igények indokolják, a további forrásokat a kormány biztosítja.

Virág Zsolt elmondta, hogy minden helyszínen a fejlesztési koncepció részét képezi egy olyan oktatási és ismeretterjesztő program megvalósítása, amelyet speciálisan az általános iskolás korosztály számára dolgoztak ki. A program különböző elemei a tankönyvi információszerzést egészítik ki az élményalapú oktatás különböző eszközeivel.

A múzeumpedagógiai foglalkozások minden helyszínen elérhetők lesznek, és több korosztályra, legalább négy-öt programmal fókuszálnak majd. A programok között kincskereső játékok, szabaduló szobák, történelmi csapatjátékok, valamint digitális és interaktív élmények egyaránt megtalálhatók.

(A képen a tatai kastély)