Az Európai Bizottság hétfőn hivatalos levélben tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy az Euratom Ellátási Ügynökség aláírta a két ország között ezzel kapcsolatban keletkezett szerződést - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyarország három szerződést köt Oroszországgal: az új paksi atomerőművi blokkok megépítésére, a működtetésére és a nukleáris főtőanyag ellátására, ma az utóbbit engedélyezte az Európai Bizottság - mondta Lázár. A szerződés két részből áll, az egyik az üzemanyag-ellátásra szól, míg a másik a használt fűtőelemek elszállítására. Még fél éves egyeztetés vár ez ügyben Magyarországra Brüsszelben. Ugyanakkor versenyjogi szempontból még vizsgálja Brüsszel a beruházás megvalósítását.

A kormány korábbi közlése szerint a paksi atomerőmű két új blokkjának üzemanyag-szállítási szerződését a Roszatommal a finn modell alapján véglegesítik. Európai uniós elvárás, hogy a finn modellnek megfelelően egy adott idő elteltével legyen lehetőség meghívni másik szállítót is, ha van az adott reaktorhoz alkalmazható üzemanyaga.