Levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának - írja a Magyar Nemzet. Lázárnak az nem tetszik, hogy az alap milliárdos keretösszegéből 1,5 és 21 millió forint közötti pénzekkel különböző civil pályázatokat támogat, s ezeket a támogatásokat az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorcium osztja szét a pályázók között.

A Norvég Civil Támogatási Alap magyar civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeinek célja, hogy "segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában".

A problémát az jelenti, hogy ez a szervezet - mint a Heti Válasz korábban megírta - ezer szállal kötődik az LMP-hez, az Ökotárs egyik alapító tagja, Foltányi Zsuzsa 2010-ben még a párt képviselőjelöltje is volt, a szervezet igazgatóját, Móra Veronikát két éve ugyancsak az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába, de maga a párt társelnöke, Schiffer András is kapcsolatban állt az alapítvánnya.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak elmondta: azt kérik a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön. Figyelembe veszik természetesen a norvég fél elvárásait, de szeretnék, ha nem politikához vagy politikai pártokhoz köthető szervezetek lennének a pénzosztó szervezetek Magyarországon, hanem olyan közintézmények, amelyek valóban rendelkeznek társadalmi, választói legitimitással.

Ki, mibe folyik bele?

A Magyar Nemzet nem először ír a témáról, korábban arról adott hírt, hogy "tovább vizsgálhatják a balliberális kötődésű, magukat civilnek nevező szervezetek külföldi, elsősorban amerikai támogatását és az azon keresztüli esetleges befolyásszerzési kísérleteket" - hívta fel a figyelmet az Index.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója akkor az mondta az Indexnek, hogy szerinte elhibázott lépés a civil szervezeteket elővenni. "A felvetés teljes szereptévesztésről tanúskodik. Az állam, így a kormány tevékenységének ellenőrzésére hivatott civil szervezeteket próbálja ellenőrizni a hatalom. Különösen furcsa ez a felvetés, amikor a pártok finanszírozásának átláthatósága évtizedek óta megoldatlan. A pártok úgy lesznek a közhatalom birtokosai, hogy nem lehet tudni, a kampányra honnan szereznek támogatást. Ez a megszólalás egy abból a sorból, amelyeket igen veszélyesnek tartunk a demokratikus alapértékekre: a cél a mindenkori hatalom korlátját jelentő civil szervezetek hitelességének és függetlenségének a megkérdőjelezése. Ez pedig inkább a keleti nyitás által megcélzott államokra jellemző."