Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A norvég kormány hisztérikusan reagált a civil alapokkal kapcsolatos magyar kérdésekre is, nemhogy segített volna a problémák rendezésében - mondta Lázár János az ATV Szabad Szemmel című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nemzetközi kritikákban is nagy szerepe van a norvég kormány ténykedésének.

Hetekkel ezelőtt szálltak ki a rendőrök házkutatást tartani a Norvég Civil Alapok forrásait elosztó Ökotárs Alapítványhoz. A kormány szerint visszaélések tapasztalhatók a norvég pénzek elosztásával kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Szabad Szemmel című műsorban is megerősítette ezt a gyanúját. Lázár János kijelentette: amíg 2007 és 2013 között az összes EU-s forrásra pályázó közül minden második nyert, addig a norvég alap forrásaira pályázók közül mindig ugyan az a tizenhárom szervezet nyert.

Megvárjuk a Kehi vizsgálat végét. Ha ez tisztázza az Ökotársat, akkor kénytelenek leszünk bocsánatot kérni. Ha pedig történt visszaélés, akkor a norvég kormánynak kellene belátnia, hogy másra kell bízni a források elosztását - mondta Lázár.

A miniszter nem tudta megmondani, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a jövő héten befejezi-e az ügyben zajló vizsgálatot, de hangsúlyozta, hogy a vizsgálat lezárulta után tájékoztatják a nyilvánosságot annak eredményéről. Emellett azt is kiemelte: semmilyen időhúzási szándékuk nincs, csak a legnagyobb körültekintéssel akarnak eljárni. A vélelem az, hogy nem átlátható a források elosztása, ugyanis egy jól körülhatárolható társadalmi csoport kapja meg a pénzt, mások lényegében nem férhetnek hozzá a forrásokhoz - mondta Lázár.

A magyar és a norvég kormányzat között zajlik egy, a civil pénzeket nem érintő eljárásjogi vita, és a norvég fél ennek a végkimenetelét kötötte a civil pénzek sorsához, ő pedig ezért gondolta azt, hogy állítsák le mind a két programot. A magyar kormány nem akarja a szerződésben foglalt célokat megváltoztatni, viszont folyamatosan bejelentéseket kapnak, hogy a pénzek felhasználásával szabálytalanságok történnek.

A norvégok keményen nyomulnak - jelentette ki arra válaszul, hogy Magyarországnak milyen diplomáciai árat kell fizetnie. Azt viszont elképzelhetetlennek tartotta, hogy Navracsics Tibor emiatt az ügy miatt nem kapta még meg az uniós az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi címet.

A norvég nagykövet visszautasította Lázár szavait

A norvég nagykövet visszautasította a magyar tárcavezető vádjait és kijelentette, továbbra is kiállnak az Ökotárs Alapítvány mellett. A norvég nagykövet szintén a Szabad Szemmel című műsorban visszautasította, hogy hisztérikusan reagáltak volna. Tove Skarstein elmondta, ők továbbra is kiállnak az Ökotárs alapítvány mellett, hiszen sosem volt velük semmilyen probléma.

Ezek a vádak, a fizetett külföldi ügynökök emlegetése egy másfajta korszakra emlékeztetnek. Tizenhat másik országban is működnek alapok, ugyan így működik a rendszer, sehol máshol nincsenek ilyen vélemények - mondta a nagykövet. Skarstein kijelentette: ők továbbra is nyitottak a megegyezésre, de a labda a magyar fél oldalán pattog.

A jövő teljes homályban

A Kehi vizsgálatát törvénytelennek, a civil szféra elleni rágalomhadjáratot pedig félelemkeltésnek tartja az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Móra Veronika szerint a kormánynak semmi köze a norvég alapos pénzekhez, és tovább dolgoznak, amíg hagyják őket. Ha viszont törlik az adószámukat, lehúzhatják a rolót - mondta Móra Veronika az Origónak adott interjújában. Ebben emlékeztetett, hogy az adószám felfüggesztést a Kehi elnöke kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy nem működtek együtt, nem adtak át minden adatot, úgy, hogy még le sem zárult a vizsgálat.

Nem túl barátságos lépések ezek. Főleg úgy nem, hogy az adószám felfüggesztésére vonatkozó kérés szeptember eleji, miközben a Kehitől még két héttel később is kaptunk további adatkéréseket - fogalmazott Móra Veronika, aki azt is megjegyezte, hogy friss hírek szerint október közepére zárul le a vizsgálat, már a negyedik határidő május óta. Az Ökotárs igazgatója nem zárta ki azt az eshetőséget, hogy az adószám-felfüggesztésből törlés is lesz.

Elismerte ugyanakkor, hogy nem adtak át minden kért adatot a Kehi-nek, hiszen - mint hangsúlyozta -a pályázó és a támogatott szervezetekkel és az értékelésekkel kapcsolatos adatok felett nem rendelkeznek, a támogatottak, illetve a támogatók hozzájárulása nélkül nem adhatják ki. Az ehhez szükséges engedélyeket pedig azért nem kérték meg az érintettektők, mert úgy vélik, a Kehi-vizsgálat úgy, ahogy van, törvénytelen, hiszern nincs sem hazai, sem nemzetközi törvényi falhatalmazás és jogszabályi alap arra, hogy a Kehi a Norvég Civil Alapot vizsgálja. Másrészt olyan érzékeny adatok is vannak a kért információk között, melyeket nem látnak biztonságban, ha elkerülnek tőlük.

Az Ökotárs szerint a magyar kormánynak a jelenlei egyezmény alapján nincs joga beleszólni a pénz elosztásába, hiszen Norvégia, Izland és Liechtenstein az EU-val kötött megállapodás alapján támogatja a gyengébben fejlett uniós országok felzárkózását. Azt egy 2011-es kormányközi egyezmény rögzíti, hogy ők milyen célokra és hogyan adnak pénzt, milyen keretek között. Eszerint a 12 magyar célkitűzés egyike a Civil Alap, amelynek esetében nem a magyar kormány vagy annak bármely szerve, hanem egy brüsszeli programoperátor választja ki a magyarországi lebonyolítót, ami jelen esetben az Ökotárs, amelyet pályázaton választottak ki erre. A kormány képviselői ugyanakkor megfigyelőként részt vesznek a bírálóbizottságok ülésein - emelte ki Móra.

Az Ökotárs igazgatója az Origónak adott interjúban a jövőre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: nem tudják elképzelni, mi lesz. A nyomozás folyik, gyanúsított nincs. Két vád van: a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység. Az elsővel vagyoni hátrányt kellene okozni valakinek, de az Ökotárs osztja a pénzt, nem pedig elvesszi, a második kérdésnek pedig semmi köze a Norvég Alaphoz - szögezte le az igazgató. Az Ökotárs más civil szervezeteknek adott kölcsönt a saját vagyonából, nem norvég programok előfinanszírozási segítségeként egyedi kérelemre, és csak alkalmilag, nem üzletszerűen.