Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csepreghy Nándor felidézte: múlt pénteken érkezett a norvég külügyminiszter levele, amelyben azt jelezte, hogy a Norvég Alap magyarországi 12 programterületéből kilencet - amelyekben a magyar kormány a közreműködő - felfüggesztenek, mert a magyar kormány nem egyeztetett a végrehajtási intézményrendszer változásairól.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár még a héten válaszol Norvégiának, és ezután remélhetően személyes találkozók is lesznek - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor kifejtette, a magyar álláspont változatlanul az, hogy a felfüggesztést terjesszék ki a további három alapra is, köztük a civil szervezeteknek pénzeket osztóra, és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

Magyarországon a teljes fejlesztéspolitikai intézményrendszer olyan átalakításon megy keresztül, amelynek minden finanszírozási forrást érintenie kell - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Norvég Alappal kapcsolatban hozzátette: a legfontosabb cél, hogy Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak. Ma a civilek támogatását célzó programterület forrásai Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek, amely civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil - fogalmazott Csepreghy Nándor.