Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő adó miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban van-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival - közölte szerdán az Európai Bizottság. Az EU felfüggesztő rendelkezéseket is kiadott, amelyek megtiltják Magyarországnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékeket terhelő adó progresszív adómértékeinek alkalmazását mindaddig, amíg a bizottság le nem zárta a vizsgálatát.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt vetette az EU szemére, hogy ezzel a vizsgálattal nyíltan a két "feljelentő" a Spar-csoport és a Philip Morris érdekeit képviseli. Elmondta: a kormány áll a vizsgálatok elébe, ám nem titok, hogy a kabinet célja az EU gyanújának megfelelően a magyar gazdaság átalakítása. A kormány célja magyar cégek védelme, "és a külföldiek kitétele az országból" - mondta a miniszter.

Lázár szerint a élelmiszerlánc-felügyeleti díjból az idén 23 milliárd, a dohánycégek egészségügyi hozzájárulásából pedig 11,5 milliárd forintot vártak a költségvetésbe. A miniszter szerint ez utóbbi 11,5 milliárd lenne az új budapesti kórház fedezete - ezzel szemben erre a célra a 2016-os költségvetés egymilliárd forintot tartalmaz.

Hangsúlyozta: a kormánynak nem áll szándékában visszavonni a két adót. Szavai szerint Brüsszel az adó mértékét kifogásolta, de meg akarják várni a hivatalos értesítést.