Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország 2008-ban az IMF-EU-Világbank-csoporttól kapott 20 milliárd eurós mentőcsomagot. Ennek több mint felét - 14,3 milliárd eurót - lehívta az ország 2010-ig. (A Világbank egymilliárd eurós ajánlatáról végül soha nem született megállapodás.) Tegnap az Államadósság Kezelő Központ Zrt. visszafizette az Európai Uniónak az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet is.

Az IMF-nek az utolsó, 2,1 milliárd eurós részletet 2013 augusztusában visszafizette az ország, vagyis mintegy két és fél éve kiszabadultunk az IMF "rabigája" alól. Ennek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök után Lázár János is a tegnapi napot jelölte meg, mint ünnepelni való napot. A miniszter elismeri a nemzetközi szervezetek érdemeit is, mondván, 2008-ban az IMF és az Európai Unió mentette meg a hitellel a csődbe tartó Magyarországot.

Tárgyalnak a költségvetésről

A kormány hétfőn tárgyal a 2017-es költségvetésről, ekkor már a főösszegeket is rögzítik. Számos részletet kell még a jövő héten a kormánynak eldöntenie. A költségvetés ezek szerint célegyenesben van, de eddig semmilyen részlet nem került napvilágra a kormány terveivel kapcsolatban. A nyilvánosságra hozott - elvileg tervezés alapjául szolgáló - körirat érdemi részleteket nem tartalmaz a határidőket nem számítva.

Életpálya

A kormány arról is tárgyal, hogy állami tisztviselői és adóhivatali életpálya program követi a rendőrök és a honvédségi alkalmazottak béremelését. Július elsejétől a járási hivatalokban 30 százalékos béremelés jön. Az állami tisztviselőkről szóló törvényjavaslat, így a béremelés nem terjed ki az önkormányzati tisztviselőkre - mondta Lázár János. Életpálya modell csak ott léphet életbe, ahol a szükséges karcsúsítások, átalakítások megtörténnek.

Kiterjesztenék a postatörvényt

A postatörvény módosítása, négypárti (Fidesz, KDNP, LMP, Jobbik) egyeztetés után jól halad - mondta a miniszter. Az Alkotmánybíróság (AB) kimondta, hogy a Magyar Posta egyes üzleti ügyei titokban tarthatóak, bizonyos esetekben az üzleti érdek megelőzheti a nyilvánosságot. A kormány az AB döntés nyomán megvizsgálná, hogy a postatörvény üzleti titokra vonatkozó részeit miként lehet más állami vállalatokra is kiterjeszteni - fogalmazott Lázár János.

Egyezkedés az uniós pénzekről

Peren kívül egyezkedik a kormány az Európai Bizottsággal az úgynevezett "aszfaltügyben". Lázár szerint az aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, amiért az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított. Emiatt  500 milliárd forintnyi támogatást tart vissza Brüsszel. A körvonalazódó megállapodás szerint nettó veszteség nem érné Magyarországot - vélhetően a pénzt mást célra el lehet számolni. Az egyezség eredményeként Brüsszel átutalhat 500 milliárdnyi visszatartott támogatást - amit eddig a Magyra Állam előlegezett meg a kedvezményezetteknek.