Sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi program, a 2015. június 9-16 között lezajlott VIII. PANGEA akció. Az Interpol irányításával és 115 ország 236 hatóságának közreműködésével végrehajtott ellenőrzés eredményeképpen 81 millió dollár (mintegy 22,7 milliárd forint) értékű, összesen 20,7 millió adag hamis gyógyszert foglaltak le szemben a 2014-es 36 millió dolláros értékkel.

Emellett világszerte 429 nyomozás indult, 156 személyt tartóztattak le, 550 online hirdetést függesztettek fel és 2414 weboldalt kapcsoltak le.

A nemzetközileg lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része vérnyomás-szabályozó, potencianövelő, dagatellenes és táplálkozás-kiegészítő szer. Számos esetben nem csak az összetevőkkel és a hatóanyagokkal kapcsolatban találtak problémákat a hatóságok, hanem a lejárati időket is meghamisították, így egyes országokban ezek a szerek visszakerültek a hivatalos gyógyszerforgalmazási láncba.

A nemzetközi összefogás segítségével két olyan weboldalt is sikerült bezáratni, amelyek egy angol nő halálát is okozó, az illegális webshopokban népszerű DNP nevű (2.4-dinitrifenol) fogyasztószert árusították. A DNP-vel kapcsolatban az Interpol narancsszínű riasztást rendelt el a francia hatóságok kérésére.

Beazonosították a veszélyes magyar honlapokat is

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség működött együtt az akció során. A VIII PANGEA hadművelet indulásakor az OGYÉI összegyűjtötte és beazonosította azon weboldalakat, melyek célzottan a hazai vásárlók számára (magyar nyelven) kínáltak gyógyszereket. Az intézet munkatársai próbavásárlásokat végeztek, ezzel párhuzamosan a NAV pedig kiemelt figyelmet fordított az ország területére érkező gyógyszer- és étrendkiegészítő szállítmányokra.

Az OGYÉI 113, vélhetően illegálisan gyógyszereket illetve gyanús étrend-kiegészítőket forgalmazó weboldalt azonosított. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltató által bejegyzett szerverről működött. Az OGYÉI ez utóbbi 23 netes portáloktól rendelt különféle termékeket; 12 szolgáltató 13 terméket postázott az intézet számára.

A vizsgálatok 8 esetben igazolták, hogy a termékek forgalmazói hamis gyógyszerkészítményt árultak. A kereskedők három esetben gyógyhatással hirdetett, az OÉTI által regisztrált étrendkiegészítőt, két esetben pedig nem engedélyeztetett gyógyszert forgalmaztak.

A hamis gyógyszert és étrendkiegészítőt forgalmazó illegális weboldalak üzemeltetői ellen az OGYÉI él az oldalak elérhetetlenné tételét előíró jogszabályi lehetőségével, valamint feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK). A gyógyhatással hirdetett, az OÉTI által regisztrált étrend-kiegészítőt forgalmazók ügyében pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) fordul - írja a HENT.

Hamis? Jöhet

A magyarországi hamisítással kapcsolatos attitűdöket és valós vásárlásokat vizsgálta a HENT éves fogyasztói kutatásában, amely szerint 2014-ben a megkérdezettek 23 százaléka volt nyitott hamis termékek vásárlására. Az attitűdnél azonban valamivel kedvezőbb a valóság, a tényleges vásárolók aránya ugyanis csak 15 százalék. Mindemellett jelentősen csökkent 2013 óta a válaszadók között azok aránya, akik hamis ruházati cikket vásárolnának: 2014-ben a megkérdezettek több mint fele elutasította ennek lehetőségét, míg 2009-ben még csak minden harmadik válaszadó nyilatkozott így. Több termékcsoportban tovább csökkent a hamis termékek vásárlásának aránya 2014 során: a hamis illatszerek aránya például felére esett vissza.