A CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adatai alapján 2012. január 20-ig egyetlen kormány által alkotott jogszabály, vagyis kormányrendelet sem jelent meg. Ilyen több mint másfél évtizede nem fordult elő: legutóbb 1995-ben, a Horn-kormány időszakában volt arra példa, hogy január közepéig nem alkotott jogszabályt a kormány.

A korábbi évekhez képest tavaly is későn született meg az első kormányrendelet: 2011-ben január 12-én látott az első rendelet napvilágot (egy évvel korábban a távozó kormány 8-án adta ki első rendeletét) - tavaly egyébként is nagy tempóban születtek a kabinet által alkotott jogszabályok, az egész évben összesen 379 rendeletet alkotott a kormány, ebből 131-et decemberben adták ki. 2006 és 2008 elején már 4-én rendelkezett a kormány, 2005-ben és 2007-ben erre csak január második hetében került sor.

A rendszerváltás évében és az azt követő időszakban elmondhatjuk, hogy korán születtek az év első kormányrendeletei: 1990-ben a távozó kabinet január 4-én rendelkezett első alkalommal, 1991-ben és 1992-ben pedig már január 1-jén kiadták az első rendeletet. A következő hat évben viszont nem volt arra példa, hogy már január első hetében rendelkezett volna a kormány, a rendszerváltás óta legkésőbbi időpontban 1995-ben, a Horn-kormány első teljes évében lépett hatályba ilyen típusú jogszabály január 20-án. A nyolcvanas években - amikor a parlament szerepe sokkal kisebb volt a jogalkotásban - jellemzően január harmadik hete előtt nem adtak ki kormányrendeletet, a kiadások időpontja január 15. és 20. között váltakozott. A történelmi rekordot a rendszerváltás előtti év jelenti, amikor egyetlen kormányrendeletet sem tettek közzé 1988 első hónapjában, az első február 2-án jelent meg.

Idén nemcsak a kormány nem alkotott rendeletet, hanem a minisztériumok egy része sem. Január 20-ig összesen 8 miniszteri rendelet jelent meg, ebből 4 kötődik a nemzeti erőforrás miniszter, 2 a közigazgatási és igazságügyi miniszter, 1 a honvédelmi miniszter, 1 pedig a belügyminiszter nevéhez. A nyolcból négy miniszter volt kevésbé aktív ezen a téren: nem jelent meg eddig nemzetgazdasági miniszteri, fejlesztési miniszteri, külügyminiszteri és vidékfejlesztési miniszteri rendelet sem, derül ki a Jogtárból.