25-30 százalékos árelőnnyel szállt tisztességtelen versenybe a piacon az a pécsi székhelyű bolthálózat, amely működtetői megközelítőleg 430 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. A lefülelésükre szervezett akcióban egyszerre több mint 130 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr 75 helyszínen hajtott végre házkutatásokat és egyéb nyomozati cselekményeket. A lefoglalt és zárolt pénz, a bankszámlák és a vagyontárgyak a teljes kárt ellensúlyozzák - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nyolc megyében működött szervezetten az a kereskedelmi láncolat, amely főként Nyugat-Európából származó mosó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket, édességet és kávét forgalmazott. A Napi.hu információi szerint egy "eurós" (közérthetőbben: százforintos, filléres, stb.) bolthálózatról van szó, amelynek üzleteit több társaság üzemeltette. Úgy tudjuk, a láncolat a fővárosban nem volt jelen.

Hogyan lehetne elkerülni az élelmiszer-áfacsalást?

A legbiztosabb az lenne, ha valamennyi alapvető élelmiszer áfáját 10 százalék alá csökkentenék, így ugyanis nem nagyon érné meg a csalással macerálni, illetve kifizetődőbb lenne azt valamelyik magasabb adókulcsot alkalmazó országban tenni - mutatott rá a VS.hu összeállítása. Ennek azonban költségei vannak, egy EY (volt Ernst and Young)-tanulmány szerint így 44 milliárd forintnyi adóbevételtől esne el az állam, de a fehéredés nyomán a teljes egyenleg mindenképp pozitív lenne, nem is beszélve a élelmiszeriparra gyakorolt áldásos hatásaitól. A hús esetében az áfát már csökkentették is, s a kormányzat pedzegeti, hogy a többi termék esetében is ez jöhet. Ugyancsak megoldás lehetne, ha a kiskereskedőnek, ha nem a gyártótól szerzi be a terméket, azt bizonyos értékhatár fölött azonnal jelentenie kéne a NAV-nak, mely így rögtön ellenőrizhetné a láncot. Az ilyen adminisztrációsteher-növekedésnek a kiskereskedők biztosan nem örülnének, de az online pénztárgépek korában ez egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlenek. Megoldás lenne a fordított áfa is, ekkor az áfa csak a lánc legvégén, a vevőnél jelenik meg, ő fizeti be a költségvetésbe. Ebben az esetben nincs lehetőség arra, hogy a vevő az áfát visszaigényelje, de az eladó azt ne fizesse meg. Ám ennek több hátulütője is van. Egyrészt engedélyeztetni kell az Unióval minden egyes termék esetén, ami nem egyszerű dolog. Másrészt a csalók azonnal átnyergelnének egy olyan termékre, amelyek rendesen adóznak. Létezik a legextrémebb megoldás is, de a kormányzatot ismerve teljesen nem kizárható: egy állami élelmiszer nagykereskedő létrehozása, akitől kizárólagosságot élvezne, a kiskereskedők csak tőle szerezhetnének be élelmiszert.

A láncnak a megszokott piaci árnál 25-30 százalékkal alacsonyabb, "akciós" eladási árat úgy sikerült elérni és tartani, hogy a termékek után nem fizették meg az áfát. Számlázási láncolatot hoztak létre, hogy a külföldről beszerzett árukat valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek által kiadott, már áfával növelt összegről szóló számlákkal igazolják. Így a boltokban már olcsóbban tudták eladni a termékeket, mert a hamis bizonylatok szerint az áfát megfizették. A számlázó cégek adófizetési kötelezettségüknek nem, vagy csak részben tettek eleget.

A házkutatások során 64 millió forintot, 19 ezer eurót, továbbá amerikai dollárt, és 23 gépjárművet foglaltak le a pénzügyi nyomozók; 34 ingatlant és a gyanúsítottak, valamint a cégek 7 bankszámláját zárolták. Ezen túl leltárba vették és lefoglalták a cég teljes árukészletét, amelynek előzetes értékesítését indítványozzák.

Forrás: NAV

Az akciós húsnak a leve is híg volt: a pénzügyi nyomozók a kereskedelmi láncolat központi raktárépületében lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak. A rajtaütésről készített videón jól látszik, hogy egy címkenyomtató is segítette a csalók tevékenységét. Ezzel kapcsolatban a Baranya Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság intézkedett.

A különösen nagy összegű költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 13 gyanúsítottat hallgattak ki, a központi irányítást végző férfi előzetes letartóztatásban van. A bűncselekmény elkövetőit 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény.