A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Jövő hétfőn indulhat a Facebook befektetőtoborzó road show-ja, így a papírral május 18-án kezdődhet meg a kereskedés − tudta meg az ügyhöz közel álló forrásból a Reuters. A magyar befektetők azonban jegyezni nem tudnak majd a részvényből, csupán a tőzsdei kereskedésben juthatnak majd a papírhoz. A hazai brókercégek közül a jegyzésben a Concorde elfogad megbízási igényeket − közölte a Napi Gazdasággal a társaság. Kiemelik azonban, hogy ilyen nagy érdeklődésre számot tartó kibocsátás esetében a tranzakciót szervező bankok hátrébb sorolják a más régióból származó befektetőket. Így egyáltalán nem biztos, hogy magyarok, sőt európaiak jegyezhetnek a részvényből. Éppen ezért valószínűleg visszavonul a jegyzéstől az Equilor is, és a Facebook-részvények tőzsdei kereskedésére helyezi a hangsúlyt − nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője.

Az Equilor úgy látja, hogy az egyesült államokbeli részvénykibocsátások jogi előírásai rendkívül nagy terhet rónak a kontinensen kívüli, így az európai jegyzőkre is − mondta Kuti, hozzátéve: természetesen a sztori így is megmarad, és a kereskedés első napjaiban már teljesítik az ügyfelek vételi megbízásait. A Concorde hasonlóképpen az első napok vásárlásaira lát inkább lehetőséget, így ezt biztosítja ügyfeleinek.

Magyar magánbefektető nem jut részvényhez

A KBC Securities brókercégnél arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy a Facebook kibocsátási tájékoztatója ugyan kiköti a tömeges nyilvános jegyzési lehetőséget az EGT tagállamaiban − így Magyarországon −, ám az csak az úgynevezett minősített befektetőnek tekinthető ügyfelekre vonatkozik, márpedig a magánszemély nem ilyen. A Facebook prospektusa ráadásul leszögezi, hogy a dokumentum kizárólag az amerikai előírásoknak felel meg. A befektetési szolgáltató így nem tud uniós felügyelet által jóváhagyott kibocsátási tájékoztatót adni az ügyfelének − közölte a KBC.

Valóban, magyar magánbefektetőként nem lehet a részvényekhez hozzájutni, a Buda-Cash ennek ellenére fogadja ügyfelei jegyzési igényeit, ugyanis bizományosi jegyzőként igyekszik külföldi partnerein keresztül papírokhoz jutni − mondta Kovács Péter, a nemzetközi üzletág vezetője. Azt ugyanakkor Kovács sem tudja garantálni, hogy tudnak részvényeket biztosítani maguknak.

Jelenleg ugyanis rendkívül nagy az érdeklődés a kibocsátás iránt, az ársáv viszont még nem ismert, pedig inkább annak fényében lehet majd jósolni, van-e esélye a magyar befektetőknek. Kovács is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha mégsem jutnak jegyzéshez a magyar részvényesek, akkor az első kereskedési napon vehetnek részvényeket.

Csalódást keltő adatok ellenére is hatalmas az érdeklődés

A legalább 5, legfeljebb 10 milliárd dolláros kibocsátásra készülő közösségi oldalt üzemeltető társaság iránt annak ellenére is hatalmas a befektetői érdeklődés, hogy csalódást keltő első negyedéves jelentése megkérdőjelezte, hogy fenntartható-e az eddigi látványos emelkedés. A vételekkel megfigyelők szerint azonban érdemes lehet kivárni a debütálás napján megszokott nagy ugrás utáni visszacsorgást, ráadásul azért sem árt az óvatosság, mert a tavalyi tech-kibocsátók közül több is a jegyzési ár alatt forog.