Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a kamatdöntés utáni kommentárjában közölte: a cég előrejelzési forgatókönyve jelenleg az, hogy az MNB leghamarabb 2015 harmadik negyedévében kezd fokozatos monetáris szigorításba, és 2015 végéig 2,5 százalékra, 2016 végéig 3,0 százalék környékére emeli alapkamatát.

Shearing szerint három fő ok miatt is laza maradhat a magyar jegybank monetáris politikája. Egyrészt a magyar gazdaság teljesített a legjobban az unión belül az idei második negyedévben, majd a második félévben lassulás jöhet. Másrészt az infláció várhatóan rendkívül alacsony marad. Harmadrészt a választások előtt fellazult magyar költségvetési politika a következő hónapokban várhatóan szigorodik és ebben a környezetben a monetáris politikára hárul a gazdasági növekedés ösztönzése.

A 4cast szakértőinek kommentárja szerint az előző közleményben az szerepelt, hogy a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntarthatóságára utalnak. A mostani kommünikében azonban van egy feltételes toldás ehhez: ez az MNB által érvényben tartott előrejelzések feltételeinek teljesülése esetén mutat a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásának irányába a középtávú inflációs cél elérése. A 4cast szerint ez a betoldás "kétirányú fedezetként" került a tanács közleményébe.

Mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy az MNB monetáris testülete több negyedéven át semleges marad, nem módosítja az alapkamatot. A cég ugyanakkor osztja az MT közleményből kiolvasható aggodalmat a mindkét irányban erősödő kockázatokkal kapcsolatban.