A nemzetközi sajtótól záporoztak a kérdések a szokásos déli sajtótájékoztatón az Európai Bizottság szóvivői felé a magyar-szlovén határra készülő kerítés ügyében, leginkább azért, mert Szlovénia - nem úgy mint Szerbia - is egy schengeni övezethez tartozó tagállam. A magyar-szlovén határszakaszon ugyanis csütörtökön kezdődtek meg a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezésének előkészítő munkái.

Daniel Rosario, az EB szóvivője megismételte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének korábbi szavait, miszerint a kerítés nem megoldás a probléma kezelésére, továbbá elhangzott, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos közvetlen és álladó kapcsolatban van a magyar és szlovén hatóságokkal emiatt. A szóvivő továbbá megerősítette, hogy nem mindegy, hogy egy kerítés schengeni tagállam vagy az övezeten kívüli országok közé kerül-e, de egyelőre a tények megállapításánál tart a javaslattevő-végrehajtó testület. A schengeni szabályok egyébként azt megengedik, hogy átmenetileg ideiglenes határellenőrzést vezessenek be két övezeti tagállam között. (Eközben az EB részéről Johannes Hahn uniós bővítésért felelős biztos személyesen próbálja kezelni a szintén a migrációs hullám által generált feszültséget Szerbia és Horvátország között - derült ki a tájékoztatón.)

Amit eddig a magyar-szlovén határon történtekről lehet tudni, hogy a két ország belügyminiszterei előzetesen konzultáltak a szükséges lépésekről abban az esetben, ha a bevándorlókat Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább. Ennek jegyében zajlanak előkészítő földmunkálatok a magyar-szlovén határon. Csütörtökön a magyar külgazdasági és külügyminiszter tárcavezetője, Szijjártó Péter telefonon tájékoztatta szlovén kollégáját, Karl Erjavecet arról, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon. Ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes, fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg - közölte a tárca.

Szlovénia több együttműködést várt volna

Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar-szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát - jelentette ki Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára csütörtökön. Az éjszaka folyamán vettük észre az aktivitást a magyar határon, amikor elkezdték odaszállítani a drótokat és az anyagokat - mondta. Magyarország a kerítés építésről csak később értesítette Ljubljanát - tette hozzá.

Vesna Györkös Znidar belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy több együttműködést várt volna egy szomszédos országtól. Közösen kellett volna megállapodni a menekültválság kezelését illetően - szögezte le. A belügyminiszter kapcsolatba fog lépni magyar kollégájával annak érdekében, hogy megbeszéljenek egy találkozót.

Karl Erjavec külügyminisztert meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal - mondta. Szlovénia egyébként egy héttel ezelőtt ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán, mivel attól félt, hogy a migránsok Magyarországról Szlovénián keresztül próbálnak majd meg Ausztriába jutni, ami ez idáig nem történt meg.

Orbán is magyarázkodik

Pénteken a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is magyarázkodott Ausztriában: a magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni. A kormányfő Bécsben az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy "kitakarítsák" a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére. Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet "eltakarítani" egy napon belül - közölte Orbán Viktor.