Egy fokozattal, a korábbi BB+ besorolásról BB besorolásra változtatta Magyarország adósbesorolását a Standard&Poor's, stabil kilátással. Az MNB-re vonatkozó partnerkockázati besorolást is rontotta a társaság, BB+ helyett BB-re. Az indoklás szerint a magyarországi politikai kiszámíthatatlanság növekszik, ami az ország középtávú növekedési kilátásait is befolyásolhatja.

A stabil kilátás a továbbra is magas fiskális és külső kötelezettségek, a visszatérő unortodox és esetlegesen fönntarthatatlan gazdaságpolitika, illetve a költségvetési hiány csökkentésében elért siker, valamint a külső likviditási nyomásnak a többletet mutató folyó fizetési mérleggel párhuzamosan való ellenállása tényezőinek együttes mérlegelése után alakult ki a hitelminősítő indoklása szerint.

Stabil kilátás

Az új osztályzatra a cég ugyanakkor az eddigi negatív helyett stabil kilátást állapított meg, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

A Standard & Poor's megerősítette egyben a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság "B" szintű osztályzatát.

A hitelminősítő az unortodox lépések példájául hozza föl a pénzügyi szektorral kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket, mint amelyek alááshatja a kormánynak az adósság fenntartható csökkentésére vonatkozó erőfeszítéseit. Az elmúlt hónapokban hozott intézkedések, amelyek a kiigazítás terheit továbbra is a kulcsszektorokra - így a pénzügyi szektorra helyezik, elsősorban a banki hitelezési hajlandóság további csökkentése révén kedvezőtlenül hathatnak az ország középtávú növekedési kilátásaira - fogalmaz az S&P.

Különösen a különféle szolgáltatásokra - a távközlési, energia- és pénzügyi szektorokban kivetett adók és illetékek visszafoghatják a privát befektetéseket és a munkahelyteremtést, noha a hatóságok számos intézkedést hoztak a kisvállalkozások támogatására, a feldolgozóipart pedig gyakorlatilag nem érintették az intézkedések - jegyzi meg az S&P.

Bár az S&P azt várja, hogy rövid távon teljesülnek a kormány költségvetési céljai, ugyanakkor szerinte ez egyre nehezebben valósulhat meg, amennyiben - ahogyan ugyancsak valószínűsítik - a gazdasági növekedés továbbra is a nullához közelít majd.

A társaság várakozásai szerint a magyar gazdaság 2012-ben 1,2 százalékkal zsugorodik, így a reál GDP 5 százalékkal elmarad a 2008-ban elért csúcstól. A folytatódó költségvetési ésszerűsítés, a kiszámíthatatlan adókörnyezet, és a szigorú hitelfeltételek rövid távon ránehezednek a gazdaságra, így 2013-ban is csak visszafogott, 0,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a hitelminősítő. Ezt követően középtávon 1,7 százalékosra gyorsulhat a növekedés - véli az S&P.

Teljesül a hiánycél

A cég szerint 2013-ban és 2014-ben is teljesül a kormány 3 százalék alatti költségvetési hiánycélja az ESA 95 elszámolási standard szerint. 2014-től azonban azt várják, hogy a növekedéshiányos gazdasági közegben a kormányzati adósságcsökkentés mind nagyobb nehézségekkel szembesül majd. Mindazonáltal a hitelminősítő elismeri, előrejelzése mindkét irányú felülvizsgálat tárgyát is képezheti később, a soktényezős növekedési kilátások alakulásának függvényében. Az S&P várakozásai szerint 2012 végére 73 százalékra mérséklődik a GDP-arányos államadósság, ezután azonban 71 százalékon ragadhat be a mutató, a fent említett gyenge gazdasági környezettel összefüggésben.

Miközben a társaság figyelmeztet a továbbra is magas adósságállományból, és annak szerkezetéből fakadó veszélyekre, elismeri a külső adósság arányának csökkentésében, illetve a folyó fizetési mérlegben elért eredményt.

Az S&P szerint abban az esetben lehet szó a besorolás javításáról, ha a kormányzat erős parlamenti többségét a befektetéseket támogató intézkedések meghozatalára használja majd, illetve, ha strukturális reformprogramot valósít meg. Emellett a külső adósság további csökkentésére és a gazdasági növekedés erősítésére van szükség. További leminősítés jöhet viszont, amennyiben a gazdaság teljesítménye még a várttól is jóval elmarad, a hitelezés tovább gyengül, vagy ha a külső vagy közfinanszírozás gyengül.

A forint a bejelentés hírére meredek gyengülésbe fogott, a piaczárás utáni kereskedésben az euró árfolyama 282 forint fölé emelkedett. Hamarosan azonban a jegyzés ismét visszatért 282 forint alá.

NGM: komolytalan döntés

A Nemzetgazdasági Minisztérium reakciójában komolytalannak nevezte a hitelminősítő lépését. "Az S&P az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3 százalék alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poors önmagát minősítse le" - fogalmazott az NGM közleménye.

Magyarországra a pénteki lépés után most a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást, ugyanakkor egyedüliként a nagy hitelminősítők közül nem negatív, hanem stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot. A Moody's Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings nyilvántartásában ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel, de mindkét cég leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra. Az S&P magyar államadós-osztályzata jelenleg két fokozattal, a másik két nagy hitelminősítőé egy fokozattal alacsonyabb a még befektetési ajánlásúnak tekintett "BBB/Baa" sáv alsó szintjénél, vagyis a "BBB mínusz/Baa3" besorolásnál.