Már négy éve, 2011 óta titulálják Magyarország megmentőjének az amerikai Franklin Templeton alapkezelőt, hiszen a cég akkor kezdte el intenzíven vásárolni a magyar állampapírokat, amikor más nem nagyon bízott bennük.

A társaság amerikai és luxemburgi alapjai 2014-re 12,5 milliárd dolláros portfóliót építettek ki a magyar kötvényekből, amivel messze az ország legnagyobb hitelezőivé váltak, a teljes magyar államadósság több mint tíz százaléka volt ekkor már a kezükben.

A Portfolio számításai szerint a Templeton kilenc luxemburgi és tíz amerikai alapjában összesen 9,5 milliárd dollárnyi magyar kötvény volt június végén, ez pedig 1,4 milliárd dollárral volt alacsonyabb a három hónappal korábbi összegnél.

A változás okairól, illetve a várható következményekről ide kattintva olvashat bővebben.

Az USA-tól félnek a leginkább

Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a megrázkódtatás, amikor az amerikai kamatok elkezdenek emelkedni - mondta Micheal Hasenstab, az alapkezelő magyar papírokat is vásárló alapjainak menedzseré a Wall Street Journalnak. Elmondása szerint csapatával nagyon sok időt tölt azzal, hogy tanulmányozza az esetleges Fed kamatemelés lehetséges piaci hatásait, amelynek időpontját az elemzők többsége jelenleg szeptemberre teszi.

Nagyon alaposan figyeljük, hogy egy-egy adott napon az emelkedő amerikai kamatok hogyan érintik a portfólió egészének teljesítményét - tette hozzá. Ahogy közeledik a kamatemelés időpontja, úgy fognak emelkedni az amerikai államkötvények hozamai - vélte Hasenstab. A célunk az, hogy éves szinten 3-5 százalékos hozamot tudjunk termelni befektetőinknek, amikor a piac egésze negatív hozamokat tud csak felmutatni.

Elmondása szerint idei legjobb befektetésük az volt, hogy arra fogadtak, az euró és a jen gyengülni fog a dollárral szemben, s arra is, hogy az amerikai államkötvények árfolyama esni fog. Amerikai alapjuk idén eddig 1,05 százalékos hozamot ért el, ami nem tűnik magasnak, azonban a Citigroup benchmarkja, amihez az alapok teljesítményét hasonlítják ebben az időszakban 3,76 százalékot veszített értékéből.