Szijjártó Péter hozzátette: Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról.
A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt. Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.

"Engem baráti hűség köt Orbán Viktorhoz. És én az ilyen bizalmi kapcsolatokat fontos, stabilizáló politikai tényezőnek is tartom a közéletben, legyenek akár a jobb- vagy a baloldalon, mert azt sugallják, hogy még akkor sem árulom el, akivel szövetséget kötöttem, ha pillanatnyi vagy középtávú érdekem esetleg úgy kívánná" - mondta Balog még 2007-ben a HVG című hetilapnak.

A református lelkész végzettségű Balog a Fidesz befolyásos politikusainak egyike, fideszes képviselők Kövér László házelnök mellett róla mondják, hogy emberileg a közelebb áll Orbán Viktor kormányfőhöz. Ezt támasztotta alá az European Voice című brüsszeli hetilapban róla közölt portré is, amely tavaly februárban "Orbán lelkésze" címmel jelent meg. A cím arra utalt, hogy Balog olyan közel áll a miniszterelnökhöz, amelyet még a párt magasabb rangú tagjai közül is sokan irigyelhetnének - írja az index.hu.

A kormányalakításról tavaly év eleje óta több találgatás is megjelent a sajtóban, ezek kivétel nélkül azzal számoltak, hogy Orbán Viktor kormányfő meneszteni fogja a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető Réthelyi Miklóst. Ennek oka, hogy a legtöbb kormányzaton belüli konfliktus a Nefmihez kötődött. Tavaly júniusban az Operaház főigazgatójának kinevezését vissza kellett vonni, mert az a kormányfő jóváhagyása nélkül történt. Ráadásul látványos vita alakult ki oktatatási kérdésekben Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke között.

Réthelyi azonban ennek ellenére maradt. A minisztercsérben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint Réthelyi nem a ciklus végéig vállalta a miniszteri posztot. Bár lehetséges utódként felmerült Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a neve is, elsőként még tavaly októberben az Index írt arról, hogy Balog Zoltán válthatja Réthelyit. Ha egyházügyi államtitkárság is átkerül a Nefmihez, a tárca válhat a legnagyobb csúcsminisztériummá, hozzá tartozna még az oktatás, az egészségügy, a kultúra, szociális ügyek, a sport.