A legfontosabb, hogy alacsonyabb hozamokra van szükségünk az adósság finanszírozása érdekében. Úgy gondolom, hogy az elsődleges cél 7 százalék alá csökkenteni az állampapírhozamokat, de ez persze attól függ, hogy a piac hogyan fog reagálni. Ez elsősorban a nemzetközi hitelkeret méretétől, a cserébe elvárt feltételektől és számos több tényezőtől függ - magyarázta az NGM államtitkára.

A hírügynökség beszámolójában emlékeztet arra, hogy a tavalyi év második felében a forint volt a világ legrosszabbul teljesítő devizája. Január 5-én azonban határozott fordulatot mutatott Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás ügyében, ami segítette a forintot. Idén 9 százalékot szárnyalt a forint, ami a legjobb teljesítmény a Bloomberg által követett devizák között.

Egy IMF-megállapodással a hátunk mögött sokkal stabilabb lehet a forint árfolyama - vélekedett az interjúban Cséfalvay. Az államtitkár arra is kitért, hogy a növekedés érdekében szintén stabil környezetre, stabil árfolyamra és alacsonyabb hozamokra van szükség.

Kivár a kormány az eurókötvényekkel

Az államtitkár arról is beszélt az interjúban, hogy Magyarország várhatóan kivár az eurókötvények kibocsátásával addig, amíg létre nem jön a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel az új hitelkeretről. Várnunk kell a megállapodásra - mondta Cséfalvay.

Ezzel az államtitkár lényegében cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kormány arra készül, hogy az IMF-tárgyalások árnyékában (látva az ország javuló megítélését, és a kedvezőbb piaci feltételeket) az idén esedékes devizaalapú adósságmegújítás jó részét végrehajtja májusig.

Meglesz a megállapodás az első félévben

A tárgyalásokhoz időre van szükség. Ezért mondom azt, hogy várhatóan az első negyedév végén, második negyedév elején sikerül megkötni a megállapodást, de az biztos, hogy még az idei első félévben - nyilatkozta az államtitkár, aki nem akart találgatásokba bocsátkozni a hitelcsomag méretéről.

Azt ugyanakkor Cséfalvay Zoltán is hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra sem tervezi, hogy a hitelkeretről szóló megállapodás után hozzányúl a pénzhez. A piaci forrásbevonást preferáljuk a jelenleginél alacsonyabb hozamszinteken - tette hozzá.