Mégis hozzányúl a Fidesz az önkormányzati törvényhez még az októberi helyhatósági választások előtt, és jelentősen átalakítja a Fővárosi Közgyűlés szerkezetét - értesült a hvg.hu. A párt csütörtöki elnökségi ülésén elfogadta azt a törvényjavaslatot, aminek értelmében a jelenlegi tisztán listás választási szisztéma helyett a 23 kerületi polgármesterből állna a főpolgármester mellett működő testület.

A főpolgármester megválasztásának módja nem változna, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát.

Egyelőre ellentmondó információink vannak, hogy az új testület hány tagú lenne: az egyik variáció szerint csak a 23 kerületi polgármesterből állna, egy másik - két napja még ez a verzió élt - azzal számol, a polgármesterek mellett egy "kompenzációs listáról" még választott képviselők egészítenék ki az új döntéshozó testületet.

A főváros és a kerületek több mint két évtizedes problémáját a Fidesz a kétharmados parlamenti többség ellenére sem tudta megoldani az előző ciklusban. A 2011 végén elfogadott önkormányzati törvény végül lényegében érintetlenül hagyta a főváros és a kerületek viszonyát, de néhány fontos részletkérdésben inkább a kerületeknek kedvezett: fővárosi feladatként határozta meg például a tömegközlekedés biztosítását, de a parkolás üzemeltetését - ami bevételt termelhetne az előbbi feladathoz - már a kerületek kapták - emlékeztetett a hvg.hu. 2010 végén Rogán Antal belvárosi polgármester javaslatára a kerületek kezébe került az idegenforgalmi adó kivetésének joga.