Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar központi bank 35 kereskedelmi bankot büntetett meg a fogyasztók érdekeinek védelmére hivatkozva. Az érintett pénzintézetek áthárították ügyfeleikre a Fidesz vezette kormány 2013-ban bevezetett új bankadójának jelentős részét - idézi az indoklást a Wall Street Journal (WSJ). Az MNB összesen 1,2 milliárd forintot (5,3 millió dollár) vár az elmeszelt három tucat banktól.

A magyar kormány 2013-ban vezette be a pénzügyi tranzakciós adót, amelyet a készpénzfelvételtől az átutalásokig számos szolgáltatás után meg kell fizetni. Magyarország az egyetlen olyan kelet-közép-európai állam, amely ilyen adót szed. A tranzakciós adó megfejelte a 2010-ben bevezetett bevételalapú bankkülönadót. Magyarországon kell fizetnie a legnagyobb közterheket a pénzintézeti szektornak a világon - derült ki a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tanulmányából.

Megsértették

A jegybank indoklása szerint a pénzintézetek megsértették a fogyasztók jogait azzal, hogy indoklás nélkül megváltoztatták szolgáltatásaik díját. Nem szabadott volna módosítaniuk számítási módjaikat, valamint bevezetniük új díjakat a meglévő szerződések keretei között. Az MNB példa nélkül széles körben és súllyal kivetett büntetése leckét ad a bankoknak - mondta a WSJ tudósítása szerint Windisch László, a jegybank elnökhelyettese.

A dorgálás része, hogy a pénzintézeteknek vissza kell téríteniük ügyfeleiknek azt az összeget, amit a díjemelésekkel beszedtek tőlük. Több százezer fogyasztóról van szó, akiknek összesen tízmilliárd forintos nagyságrendben kell visszatérítéshez jutniuk - véli az MNB. A bankok és a Magyar Bankszövetség tanulmányozza a jegybank határozatát, majd ennek alapján dönt arról, kér-e jogorvostatot a döntéssel szemben. Az utóbbi szervezet benyomása szerint a büntetés megalapozatlan és nem méltányos.

Együttműködnek

A magyar kormány és a jegybank közötti viszony együttműködő - figyelmeztette ügyfeleit a múlt héten a francia Société Générale. Az MNB elnöke, Matolcsy György Orbán Viktor kormányfő szoros szövetségese. Az Orbán-kormány 2010 óta bevezetett, sokat vitatott gazdaságpolitikai intézkedéseinek atyja Matolcsy volt, aki egy évvel ezelőttig gazdasági miniszterként szolgált a kormányban.

Küldtek egy újabb üzenetet a népnek, amely arról szól, hogy a kormány továbbra is harcol a bankok ellen, védi velük szemben az emberek érdekeit - értékelte a büntetést Timothy Ash, a Standard Bank ismert feltörekvő piaci elemzője. Jó sok PR, halovány hatással a bankokra - tette hozzá.

Jól megmondták

Matolcsy decemberben arról beszélt, hogy a legnagyobb magyarországi bankok közül négy másfél éven belül elhagyja a magyar piacot. A nagybankok nem segítik a gazdasági növekedést, ebben a szerepben részben a magyar tulajdonú kis- és közepes pénzintézetek pótolhatják ezeket - emlékeztet a bankelnök szavaira a WSJ. A legtöbb nagybank az OTP kivételével az elmúlt években veszteséges volt.

Az amerikai üzleti lap felidézi Orbán szavait is. A nagybankok és a nagyvállalatok korábban monopóliumot évezek, ám új helyzet állt elő. Most mi vagyunk az erősebbek, és ezeknek a szervezeteknek kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz. Egyikük sem érhet el többé extraprofitot a magyarok bőrére. Vége a gyarmatosítás korszakának - szögezte le Orbán.