Jelentősen romlott a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak megítélése a német ZEW intézet és az Erste Bank közös, régiós felmérése szerint. A megkérdezett 56 régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és alapkezelő nettó 7 százaléka mondta azt, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete rossznak tekinthető, a december első két hetében készített felmérés ezzel jelentős romlást mutat az egy hónappal korábbi helyzethez képest, amikor még a válaszadók nettó 15 százaléka ítélte azt kedvezőnek (a nettó százalékos arány úgy értendő, hogy ennyi százalékpont a különbség a helyzetet jónak illetve rossznak ítélő válaszadók aránya között.) Ezzel a magyar gazdaság a harmadik legrosszabb minősítést kapta a régióban, ennél kedvezőtlenebbül csak a horvát és a török gazdaság szerepelt.

Ami viszonylag ritkább jelenség a felmérés immár 8 éves történetében, hogy úgy romlott a jelenlegi helyzet megítélése, hogy közben a kilátások tekintetében is pesszimistábbá váltak a szakértők. Novemberben még nettó 5 százalékuk szerint azok pozitívak voltak, most azonban már nettó 19,2 százalékuk szerint azok fél éves időtávon negatívak. Az összes régiós gazdaság közül így a magyaré a legrosszabb a kilátások tekintetében.

A szakértők eközben egyre határozottabban azon a véleményen vannak, hogy az infláció mértéke emelkedni fog a következő fél évben Magyarországon. Nettó 57,7 százalékuk gondolja így, ez 7,7 százalékpontos emelkedés november óta. Ezzel párhuzamosan viszont úgy vélik, hogy a rövidebb futamidejű kamatok tovább csökkenhetnek, azonban ezzel csak követni fogjuk az eurókamatok csökkenését, a relatív kamatszint ugyanis a felmérés szerint változatlan maradhat. Nem így a hosszabb futamidők esetében, itt relatív és abszolút értelemben is növekedésre számít a piac.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

A BUX indexet eközben továbbra is magasabbra várják a megkérdezettek, 68,2 százalékuk szerint fél év múlva magasabban áll majd a budapesti tőzsdeindex jelenlegi értékénél, s csak 22,6 százalékuk szerint várható áresés. Ez is romlást jelent a hangulatban novemberhez képest, így ugyanis a felmérés bull/bear hányadosa 3-ra csökkent a korábbi, 4-hez közeli értékről.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu


A forinttal kapcsolatban viszont egyre tartósabb a pesszimista hozzáállás. A szakértők nettó 23 százaléka szerint a magyar deviza gyengülni fog fél éves időtávon az euróval szemben, ez 13,5 százalékpontos emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapothoz képest. Ezzel a forint a török líra mellett az egyetlen olyan régiós deviza, amely gyengülhet az euróval szemben.