A magyar törlesztéskockázatra kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása sem mozdult érdemben a hétfő délutáni londoni kereskedésben, a magyar CDS-díjszabások néhány bázisponttal az előző záróérték alatt jártak.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója Schmitt Pál hétfői parlamenti bejelentését kommentálva úgy fogalmazott, hogy "csak korlátozott" piaci reakcióra számít, mivel - bár az ügy "kisebb csapással ér fel Orbán Viktor miniszterelnök szempontjából" - az államfőt a parlament választja, és a Fidesznek továbbra is nagy többsége van a törvényhozásban. Így a kormánypárt nyilván jóvá tud hagyatni egy "Fidesz-barát" új jelöltet.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint egyébként is "a térségben számos hasonló eset történt már az évek során".
Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza hasonló véleményének adott hangot az államfő hétfői bejelentése utáni kommentárjában.
Shearing az MTI-nek azt mondta: jórészt ceremoniális tisztségről van szó, ezért az e tisztségben bekövetkező változástól a cég nem vár "nagy piaci reakciót".

A piacok figyelme egyébként is "abszolút mértékben arra összpontosul", hogy miképp haladnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodás ügyében, valamint - ezzel is összefüggésben - arra, hogy az euróövezeti adósságválság hova fejlődik - vélekedett a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Shearing véleménye szerint az euróövezeti helyzettel kapcsolatban a piac "túlzottan derűlátó", a ház ezért nem zárja ki, hogy a következő három hónapban a magyar befektetési termékek is újból eladási nyomás alá kerülhetnek. Ám ha ez be is következik, annak nem az államfő személyével kapcsolatos fejlemények lesznek az okai - mondta a Capital Economics londoni felzárkózó térségi főközgazdásza.

Schmitt Pál hétfői bejelentése nem hatott a magyar törlesztéskockázati árazásokra sem.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek elmondták, hogy a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfő délutáni londoni jegyzésben 539-540 bázispont környékén mozgott az 547,5 bázispontos előző záró után, vagyis néhány bázisponttal még javult is a magyar CDS-árazás a hétfői londoni kereskedésben.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont - tízmillió euró magyar szuverén kötvényadósságra számolva évi 750 ezer euró - feletti rekordokon jártak, vagyis az év eleje óta több mint 210 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja a londoni piacon.