Az idén 15 pozitív befektetői döntés született a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közreműködésével, ami 310 millió eurót és 1924 új munkahelyet jelent - közölte Dobos Erzsébet, a HITA elnöke. Ebből a 15-ből idén kilencet jelentettek be, a többi hat egyelőre nem publikus, ám utóbbiakról lapunknak az elnök annyit elárult, hogy jármű- és gépipari, illetve élelmiszeripari beruházásokról van szó. Arra a kérdésre, hogy az idén még hány ilyen bejelentés várható, pontos számot nem mondott. Több esetben megszületett viszont a döntés, illetve közel járnak hozzá - ezek között több tízmillió, illetve százmillió eurós, több száz munkahelyet jelentő projektek is vannak.

A szervezet jelenleg 90 befektetési projektet kezel 57 egyéb megkeresés mellett. Abban a hangsúlyozottan elméleti esetben, ha a projektek mindegyikében pozitív befektetői döntés jönne létre, 1,7 milliárd euró invesztícióról és közvetlenül 17,2 ezer új munkahely létrejöttéről lenne szó. (Összehasonlításul: a hivatal júliusi tájékoztatása szerint akkor 70 befektetés előkészítésén dolgoztak, ami több mint 3 milliárd eurós invesztíció illetve több mint 13 ezer új munkahely lehetőségét jelentette. Menet közben is változnak a számok, azaz az egy-egy potenciális beruházó által első körben bejelentett befektetési érték és munkahely nem fix - indokolta az adatok eltérését a HITA egyik szakértője.)

A megkeresések döntő többsége a járműipart érinti: a kanadai, egyesült államokbeli, német és francia nagyvállalatokat alapvetően a Daimler és az Audi nagyberuházásai jelentette lehetőségek vonzzák. Egy-egy befektetői döntés meghozatala viszont nem ritkán attól függ, hogy miként alakul az európai kereslet. A szolgáltatószektor iránt elsősorban az amerikai és a nyugat-európai cégek érdeklődnek, de fókuszukban továbbra is Budapest áll. Miután a szolgáltatóközpontok alapvetően a több nyelvet beszélő, diplomás fiataloknak kínálnak munkát, a HITA igyekszik a befektetőket a vidéki egyetemi városokba is csábítani, de a szűkös irodakínálat és a nyelvtudás hiánya akadályt jelent. (Arról, hogy mekkora a fizetés ezekben a szolgáltatóközpontokban, korábbi cikkünkben írtunk.)

Ami a hazai cégek exportösztönzését illeti, a HITA az idén 2200 magyar vállalkozást igyekezett külföldi kapcsolathoz juttatni: az érintettek a következő három éven belül 46, egy éven belül 10 millió euró exportbővüléssel számolnak a rendezvényeken megkötött megállapodásoknak köszönhetően. Rövidesen megjelenik a beszállítói adatbázis és e-market felület, amelyen keresztül magyarországi nagyvállalatok és gyakorlattal rendelkező beszállítók együttműködése válhat könnyebbé.