Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha sikerül újraszervezni, hatékonyabbá tenni a kórházi rendszert, akkor érkezik plusz forrás az egészségügybe - ezt ígérték a döntéshozók Zombor Gábor szakállamtitkárnak a pozíció elvállalásakor. Az elvárás jogos, hiszen vannak olyan beavatkozások a rendszerben egy betegségcsoportnál, amelynél 12 milliárdot fizetnek ki olyan kórházi ellátásra, amelyet otthon is el lehetne végezni. Döntöttek az otthoni ellátások finanszírozásának duplájára emeléséről - mondta a szakállamtitkár a műsorban.

Zombor úgy fogalmazott, megpróbálják a járóbetegszakellátás, az alapellátás és az otthoni ellátás irányába tolni a hangsúlyt, amellett, hogy a kórházi ellátást a biztonságos betegellátás szintjén tartják. Az új rendszer áprilisban elkezdődik, nincs szó őszre halasztásról - hangsúlyozta az államtitkár.

A jobb működés lehetőségeit körüljáró széles körű konzultáció első lépése lezajlott, ennek során az alapszakmákat próbálták meghatározni a kiürülő és nehéz helyzetű városi kórházakban. Kórházbezárást nem terveznek - erősítette meg Zombor Gábor.

Döntés született az új kórház építéséről, amelynek elhelyezésére legalább három helyszínt tartanak alkalmasnak. A fejlesztés meghatározhatja a budapesti ellátást. A bérrendezéssel kapcsolatban Zombor elmondta, kell hogy legyen plusz pénz az ápolónők béremelésére, hiszen az ellátást biztosítani kell, s a rezidensekéhez hasonló ösztöndíj rendszer indul el az ápolóképzésben.

Az államtitkár szerint van egy olyan előterjesztés, ami a kórházi beavatkozások alapdíját a jelenlegi 150 ezer forintról 180 ezerre emelné. Áprilisban kiderül, hogy megkapják-e az ehhez szükséges pluszt. Most dolgozzák ki, hogy hogyan kell különböző betegségek ellátásának finanszírozási arányain változtatni.