Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az októberi kiskereskedelmi forgalom előzetes adatát. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben mért forgalom 3,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának naptárhatással kiigazított volumene összességében 12,2 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-fogyasztás 2013 márciusa óta először csökkent, 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Szintén kedden jelenik meg a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi részletes adata. A november 14-én kiadott első becslés szerint a GDP 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés. Az idei év első három negyedévében 3,7 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz mérten a nyers adat és 3,8 százalékos a naptárhatástól, illetve a naptárhatástól és szezonálisan is kiigazított index szerint egyaránt.

Szerdán az ipari termelés októberi adatának első becslése jelenik meg. Szeptemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanap hatással kiigazított növekedés a legmagasabb volt a második fél évben, 8,1 százalék. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított kibocsátás 0,7 százalékkal elmaradt az előző havitól. Az év első három negyedévében az ipari termelés 5,2 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakáénál.

Csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi, halmozott pénzforgalmi hiánya 1418,2 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 1491,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 49,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 122,7 milliárd forintos többletet értek el. Októberben a hiány 181,9 milliárd forint volt. Az NGM az október végi adatok ismertetésekor közölte: azok alapján az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető. Hangsúlyozták, hogy az idén az első tízhavi egyenleg alakulásában főként a növekvő uniós kifizetések játszottak szerepet, amelyek október végére elérték az 1702,3 milliárd forintot.

Pénteken a külkereskedelmi forgalom októberi első becslését közli a KSH. Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 5,6, az importé 6,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi termékforgalom aktívuma 937 millió eurót tett ki, 28 millió euróval kevesebbet a tavaly szeptemberinél. Az első három negyedévben a kivitel 8,9, a behozatal 11,8 százalékkal nőtt euróban a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A kilenc havi 6,529 milliárd euró kereskedelmi többlet 1,112 milliárd euróval kevesebb a tavalyinál.

Szintén pénteken közlik a fogyasztói árak novemberi alakulását. Októberben 2,2 százalékos volt az éves infláció, a szeptemberi 2,5 százalék után. Az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek. A gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megszűrt éves maginfláció is 0,2 százalékponttal 2,7 százalékra mérséklődött. Az év első tíz hónapjában 2,4 százalékkal volt magasabb az árszínvonal, mint a múlt év azonos időszakában.