Magyarország a saját lábára állt - így kommentálta a Európai Bizottság mai döntést Giró-Szász András kormányszóvivő a parlamentben tartott sajtótájékoztatón. Varga Mihály, gazdasági miniszter elmondta, hogy még egyetlen ország sem volt ilyen hosszú - kilencéves - túlzottdeficit-eljárás (edp) alatt. A brüsszeli döntés azt jelenti, hogy megvédtük az Magyarországnak járó támogatást.

Az ország sérülékenysége jelentősen csökken - hisz az államháztartás hiány tartósan 3 százalék alatt marad. A magyar kormány nem azért akart hiányt csökkenteni, hogy kikerüljünk az edp-eljárás alól, hanem, hogy csökkentsük az államadósságot - mondta a gazdasági miniszter. Magyarország nem szorul rá a külső segítségre - így például a 2008-ashoz hasonló IMF-hitelre. Ma ettől mesze vagyunk, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani. A kormány várakozásai szerint az év második felében a gazdasági növekedés erőteljesebb lesz - tette hozzá Varga.

A magyar kormány vitatja Brüsszel 2014-es 2,9 százalékos hiányprognózisát, a kormány tartja a 2,8 százalékos hiánycélját - mondta a tárcavezető.

Lesz reklámadó, a  Bizottsági döntés ellenére  - mondta egy kérdésre Giró-Szász András kormányszóvivő, Lázár János kapta a feladatot, hogy egyeztessen a Magyar Reklámszövetséggel. A kormányszóvivő szerint a reklámadóra a közteherviselés miatt van szükség. Ugyanakkor a többi adó - energiaadó, bankadó, tranzakciós illeték  - emelése nem szerepel a kormány napirendjén.