A közlemény szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság egyik legfőbb feladatának tekinti az európai uniós forrásból támogatott projektek megvalósításának, illetve a projektekkel összefüggő kifizetések felgyorsítását, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez. Felismerve, hogy a projektekhez szükséges önerő hiánya gátat szab a projektek kivitelezésének, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése alapján létrejött egy 30 milliárd forint értékű EU Önerő Alap.

Az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályait a Magyar Közlöny 133. számában megjelent 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet rögzíti. Az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerdán lépett hatályba, miután előző nap megjelent a Magyar Közlönyben. Az önerő-támogatási kérelmeket a hatályba lépést követő 14. naptól lehet benyújtani.

Az EU Önerő Alap célja, hogy vissza nem térítendő vagy kamatmentes visszatérítendő költségvetési támogatást nyújtson a közszférában az európai regionális fejlesztési alapból vagy a kohéziós alapból finanszírozott fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetéséhez.

A kormányrendelet szerint a közszféra-szervezet akkor igényelhet önerő-támogatást, ha korábban nyilatkozott arról, hogy az önerő rendelkezésére áll, de neki fel nem róható okból nem vagy csak részben tudja biztosítani. Az önerő-támogatás összege nem haladhatja meg a rendelet szerinti uniós támogatással megvalósítandó projekt keretében elszámolható, a befejezéshez a kérelem benyújtásakor még szükséges önerő mértékét. A támogatás az önerő finanszírozására felvett hitel kiváltására is felhasználható, a hitelkiváltás költségeit azonban nem lehet elszámolni.

Az önerő-támogatás odaítélése kérelemre, egyedi döntéssel történik. Az érintett miniszternek véleményezési joga van, ha öt napon belül nem nyilvánít véleményt, úgy kell tekinteni, hogy a kérelmet támogatja. A kérelmet és mellékleteit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján keresztül elérhető EMIR-rendszerbe kell feltölteni, amelynek használatához útmutató található a honlapon.