Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyeztetéseken az AKSZSZ mellett a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

A minisztériumi levél szerint ez az öt szakszervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek június közepén, azt kérve, hogy a sztrájkkövetelések kérdésében a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét a sztrájktörvény megfelelő rendelkezése értelmében.

Az öt szakszervezet június 29-re hirdetett sztrájkot, de rajtuk kívül munkabeszüntetetést hirdetett erre a napra a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és a Vasutasok Szakszervezete is.
A július 4-i egyeztetésen a kormánydelegációt Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára vezeti, de a tárgyalásokon részt vesz a tárca két helyettes államtitkára, Kardkovács Kolos és Banai Péter Benő is, és jelen lesz Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is.
Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: furcsának találják, hogy nem szerepelnek a meghívottak között. A miniszterelnöknek írt levelükre kapott válaszban a kormányfő megígérte, hogy a szociális konzultáció lezárta után tárgyal majd velük a korengedményes és kordvezményes nyugdíjat érintő követelésről - mondta Dancsa Attila.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) alelnöke az MTI-nek nyilatkozva kimelte: értetlenül állnak az előtt, hogy nem hívták meg őket július 4-ei egyeztetésre. A kollektív munkaügyi vitát kezdeményező levelet megküldték a miniszterelnöknek, akinek válaszlevele atekintetben bíztató volt, hogy a szociális konzultáció lezárta után tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetükkel - tette hozzá a VSZ alelnöke.

Az MTI szerdán nem tudta elérni - az Orbán Viktor miniszterelnököt levélben ugyancsak megkereső - BDSZ elnökét, Rabi Ferencet, hogy megkérdezze, az ő szakszervezetük kapott-e meghívást a július 4-i tárgyalásra.