Natasha Bertaud a levél tartalmáról nem közölt részleteket, csak annyit, hogy a kérdések a magyarországi menekültügyi és bevándorlási szabályokra vonatkoznak. Tájékoztatása szerint a levelet kedden küldte el a bizottság.

A szóvivő megerősítette azt is, hogy a kormánynak két hete van arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire, majd a válasz alapján a testület párbeszédet kezdeményez a magyar hatóságokkal.

Az Index birtokába jutott levelet a menekültügyi, illetve a jogi főigazgatóság vezetői írták alá, és Várhelyi Olivér új brüsszeli magyar képviselet-vezetőnek címezték. Ebben azt írták, hogy bár hivatalos tájékoztatást nem kapott az Európai Bizottság (EB) a parlament által megszavazott módosításokról, elvégezték az új magyar szabályok előzetes vizsgálatát. Az EB ilyenkor azt nézi, hogy az uniós joggal és az alapszerződéssel mennyire összeegyeztethető szabályokat alkot egy tagállam.

Az előzetes vizsgálat a magyar parlament által elfogadott menekültügyi módosításoknál számos aggályt tárt fel:

  • a szerb határon leadott menedékkérelmek elutasításának lehetősége és az ehhez kapcsolódó jogorvoslati lehetőség hiánya,
  • büntetőjogi szankciók vonatkoznak azokra, akik a határzár ellenére átjönnek a határon és ebben az esetben sincs lehetőség jogorvoslattal élni,
  • emellett pedig a katonák a kiterjedtebb hatásköre a határoknál és a gyermekekre vonatkozó különleges szabályok hiánya is problémát vet fel.

Az Index szerint a bizottság a Röszkénél történt összecsapásokról is tájékoztatást kér a kormánytól, főként a magyar rendőrök kemény fellépésére kérnek magyarázatot.