Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák nyilvános fórumon nyugodt hangulatban, higgadtan zajlott az egyeztetés, minden felmerülő kérdésre válaszoltunk. Az osztrák közvéleményt érdekelte az, hogy az erőművek biztonságával kapcsolatban mit tudunk mondani - számolt be Aszódi Attila.

Harmadik generációs reaktorok fognak épülni a paksi telephelyen, amelyek a legkorszerűbb biztonsági előírásoknak is megfelelnek. Ennek következtében nagyon kicsi annak a kockázata, hogy számottevő környezeti hatással bíró esemény következzen be ezekben a létesítményekben - hangsúlyozta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: természetesen érdekelték a határon átívelő hatások. Erre vonatkozóan bemutattuk a számításokat, amelyekben arról számoltunk be, hogy egy nagyon komoly baleset esetén is rendkívül korlátozottak a kibocsátások. Magyarországon belül is rendkívül kicsi a dóziskövetkezménye ezeknek az eseményeknek - és így aztán a határon átívelő dóziskövetkezmények is sokkal kisebbek. Tehát akár egy súlyosabb baleset esetén is Ausztria vagy bármelyik környező ország nem kell, hogy érdemi többletdózissal találkozzon vagy számoljon - magyarázta a szakember.

Felmerült kérdésként az is, hogy Magyarországnak miért van hosszútávon szüksége az atomenergiára, és miért nem. Elmondtuk, hogy csak megújuló energiahordozóra alapozva Magyarország nem tudja megoldani a villamosenergia-ellátását. Megbeszéltük azt is, hogy Magyarország a megújuló energiahordozók területén is fejlesztéseket fog végrehajtani a következő években. De ezek a megújulók önmagukban nem oldják meg a feladatokat, ezért szükségünk van az atomenergiára is - mondta Aszódi Attila.

A paksi szerződés titkos, ez azonban nem volt a vita középpontjában. Az államközi szerződés nyilvános, a parlament megnyitotta és törvény formájában kihirdette mind a finanszírozási államközi szerződést, mind pedig a keretet rögzítő államközi szerződést. Maga az erőmű-fővállalkozói szerződés pedig atomerőmű-beruházásoknál sehol a világon nem nyilvános. Itt semmi olyan dolog nincs, ami a világban másképp történne - fogalmazott a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.